Back to Top

Samlelån – saml dine lån og få et større rådighedsbeløb

Illus

Læs med på denne side og bliv klogere på, hvad samlelån er og om det kan hjælpe dig med, at komme af med dyre lån.

Hvad er et samlelån?

Et samlelån er et lån, du kan optage for at samle lån og kreditter et sted. Når det er en fordel af samle dine eksisterende lån, så er det fordi, at du ofte kan opnå en bedre rente ved at have ét lån fremfor mange små.

Typisk vil en udbyder af et samlelån kunne hjælpe dig med at indfri klatgæld, du har hist og her og give dig en bedre rente på et større lån.

Det medfører en række gode ting:

 • Større overblik – Du får et større overblik over din økonomi, fordi du har gæld et sted og du ved hvad beløbet er. Du skal ikke prioritere én regning eller kreditor over en anden. Du betaler én gang om måneden til én kreditor.
 • Større rådighedsbeløb – Det vil ofte være sådan, at hvis du har en række af flere små lån, så vil de have en høj rente.
  Låneudbydere, der lever af at yde små lån uden sikkerhed, løber en større risiko, ved at låne penge ud til deres kunder end en almindelig bank.
  Når du optager et samlelån for at konsolidere din gæld, vil det som oftest medføre, at din rente samlet set går ned, og derfor får du et større rådighedsbeløb og/eller kan afdrage mere på din gæld hver måned.

Illus (ex. God vs. Dårlig gæld)

Ny i verdenen af lån og kreditter? – Her er hvad du har brug for at vide

Et lån er ikke bare et lån. Du kan låne store og små beløb, du kan låne til bolig, bil og bulldog.

Nogle lån kræver, at du går ned i din bank og taler med en bankrådgiver og så kan der gå flere uger før pengene står på din konto.

Andre lån kan du søge om online og så kan du have pengene, inden for en enkelt arbejdsdag.

Hvis du er ved at undersøge muligheden for at samle dine lån, så er det nok fordi du allerede har eksisterende lån, men er træt af at betale til dyre lån og trænger til lidt luft i økonomien.

Hvis det ikke er tilfældet, men du bare gerne vil vide mere om at låne penge og optage et lån, så læs med HER!!!!(LINK) hvor vi kigger på forskellige typer af lån uden sikkerhed eller HER!!!!(LINK), hvor du kan se mere om kviklån og blive klogere på hvilke lån, der kunne være interessante for dig.

Lån uden sikkerhed er typisk dyre lån. Flere lån hos forskellige udbydere er dyrt, sammenlignet med at samle dine lån og kreditter et sted. Når det er billigere at tage eksisterende lån og låne penge af en enkelt udbyder, så hænger det sammen med flere ting:

 • Lånets løbetid – Lån uden sikkerhed, særligt mindre dyre lån, er ofte kendetegnet ved at du skal betale dem hurtigt tilbage. Ved at samle lån og låne et større beløb, kan du ofte få en god nedbetalingsplan, som strækker sig over længere tid og det vil resultere i en lav rente for dig som forbruger.
 • Lavere samlede kreditomkostninger – Dine lån bliver administreret af udbyder og det koster nogle penge hvert sted du har optaget lån og kreditter.
  Når du kigger på dine udgifter til lån lidt mere nøgternt, så vil du se, at nogen af dine penge går til renter, nogle går til afbetaling og andre går til administration og gebyrer. Ved at samle dine lån ét sted, så eliminerer du en masse led i kæden og kan dermed spare penge.
 • Lavere rente – Når det kan give dig en lav rente at få et samlelån, så hænger det sammen med, at ved at tage dine lån og omlægge dem til et større beløb – med en længere løbetid, så er du kunde hos din udbyder over en længere periode. Derfor kan de give dig et bedre tilbud på det lån du ønsker, med en lav rente, sammenlignet med dine lån andetsteds.

Naviger i prisen på lån

Når du kigger på, hvilke lån der bedst kan betale sig, så er det ÅOP du skal kigge på.
ÅOP står for Årlig Omkostning i Procent og det er procent ÅOP, der afgører prisen på dit lån – også når du ønsker at samle dine lån.
Når du kigger på ÅOP så vær opmærksom på, at lånets løbetid også skal være den samme på de lån du sammenligner ellers er de nemlig ikke sammenlignelige.

Sammenlign billigste samlelån HER!!!LINK/KNAP

Omlæg din gæld fra dårlig til god

Det er vel sandt at sige, at de fleste af os gerne ville være helt fri for at skylde penge. Men ikke desto mindre, så er der en del af os, som har den ene eller den anden form for gæld.

Noget kan betragtes som god gæld og andet som lidt mindre god. Det vigtigste, når det gælder at skylde penge væk, er at man ikke har optaget et lån, som man ikke kan betale tilbage.

Når du ikke kan betale din gæld, så er det nemlig at du kan blive registreret i RKI eller debitor registret og du vil have svært ved, at låne yderligere penge og have overblik over din økonomi.

Små lån og kreditter med høje omkostninger er dårlig gæld, fordi de er forbundet med høje omkostninger for dig som forbruger, og du betaler et relativt højt beløb, for at låne penge.

Kan det lykkedes dig at indfri dine lån og optage et samlet lån ét sted, så vil de samlede kreditomkostninger falde, simpelthen fordi du kun skal betale gebyrer og renter et sted og betale en virksomhed for at administrere ét lån, fremfor at du betaler til mange forskellige.

Dette kan ofte være første skridt frem imod en sundere økonomi for dig, fordi ved at pleje din gæld ét sted ved du præcis, hvad din udgift til lån er hver måned.

Lån og kreditter det kan betale sig at samle til et samlet lån:

Kviklån

Kassekredit

Mikrolån – for eksempel lån, du har taget for at købe møbler eller hårde hvidevarer

Dyre forbrugslån

Billån uden sikkerhed

Illus: ex. En der styrer sin gæld, måske en metafor i form af en kaptajn i et hav af penge?

Sund økonomi – sådan styrer du din gæld

Når du har fået samlet dine gældsposter et sted og fået udryddet dine dyre lån er du godt på vej. Her er et par gode råd til, hvad du mere kan gøre:

 • Stop med at låne penge – Når du ansøger om et samlelån og får det, så er det egentlig kun en fordel for dig, hvis du stopper med at låne flere penge. Du skal så at sige have vendt bøtten og begyndt at betale din gæld ned.
 • Lav et budget – Et godt sted at starte er at lave et budget. Et budget kan vise dig dine faste udgifter hver måned og også vise dig, hvad dit rådighedsbeløb er. Der findes masser af skabeloner online du kan bruge til nemt at taste dine faste udgifter ind.
  Start med de nemme faste. Tast lønnen, huslejen, forsikringer, a-kasse mv. ind og ret hurtigt, så har du et brugbart budget.
 • Find måder du kan spare penge og spar penge op – Ved at have lagt dit budget finder du ud af, om der er nogle af de faste udgifter, du kan skære fra.
  Husk det kan godt være, at du kan nøjes med at undvære bestemte ting for en periode, og så aktivere dem påny, når du igen har råderum. Kig på fitness abonnementet, streaming tjenester og andre betalte abonnementer.
  Generelle sparetip findes der også et uhav af på nettet, men et typisk sted vi allesammen kan spare penge er på vores dagligvareindkøb, impulskøb ( i form af tøj og forbrugsvarer, men også mindre ting som café kaffe o.l.).
  Kig også på, om du kan sælge ting du ikke bruger. Alle disse mange bække små, kan gøre en stor forskel i et presset budget, og det kan frigive lidt flere penge hver måned, som giver dig lidt pusterum og muligheden for at betale lidt mere af på din gæld eller opbygge en buffer.
  En buffer, kan være for eksempel en halv månedsløn eller lignende, som du har stående i banken til uforudsete udgifter. Det gør, at du går fremtiden i møde uden behov for at optage flere lån og du kan spare penge på fremtidige renter og gebyrer, så du kan få elimineret dine udgifter til lån og bruge penge på dig selv frem for dine kreditorer.
 • Støtte og skattefradrag – Bor du til leje, er det oplagt at undersøge om du er berettiget til boligstøtte. Andre former for støtte kan også være friplads i dagsinstitution e.l.

Tjek også din årsopgørelse hos Skat. Når du skylder penge væk og betaler renter, så giver det dig faktisk et større fradrag. Det vil sige, at du skal betale lidt mindre i skat. Har du SU-lån eller gæld til større pengeinstitutter, så skal de nok indberette det, men en del af låneudbyderne af forbrugslån indberetter ikke selv til Skattestyrelsen, og så kan det altså godt betale sig lige at tjekke.

 • Få hjælp – Det kan også være rart at vende det hele med nogen, som rent faktisk har forstand på tal og privatøkonomi. De har et andet overblik over din gæld end du selv har og kan hjælpe dig med at se muligheder, som du måske ikke selv har set.

Hvordan samler jeg mine lån?

Processen ved samlelån:

 • Sammenlign forskellige udbydere af samlelån og kig på ÅOP, for at finde det billigste samlelån.
 • Udfyld personlige oplysninger, om eksisterende lån og din privatøkonomi, civilstatus, bopæl mv. for at kunne blive godkendt til at låne.
 • Vælg et lånetilbud med et lån du ønsker og godkend det med dit NemID
 • Når du er godkendt til at låne vil låneudbydere indfri dine nuværende gældsposter og samle gælden i det nye lån.
 • Nu er du kunde ét sted og har et bedre overblik over dine samlede kreditomkostninger.
 • Du har nu ét samlet lån i stedet for flere små og du betaler af på din samlede gæld. Dette vil reducere dine månedlige ydelser, give dig flere penge i rådighedsbeløb og muliggøre, at du kan indfri dine gældsposter hurtigere.

Hvad kan være til hinder for, at du får lov at samle dine lån?

Ønsker du at ansøge om et samlelån, men er bange for at få nej, så læs med her for at finde ud af, hvordan de vurderer dig, når du ansøger om et samlelån.

Ved at få et samlelån og have din gæld ét sted, er det nemmere for dig af holde styr på din økonomi og betale af på din gæld. Når låneudbyder skal vurdere, om du kan blive godkendt til et samlelån kigger de på følgende:

 • Er du registreret som dårlig betaler? Hvis du er registreret i RKI eller debitor registret, også kaldet Expedian. Så er det en indikation til låneudbyderen om, at du ikke kan betale dine kreditorer.
  At du har anden gæld, er en forudsætning for at det giver mening for dig at samle lån, og det er ikke noget problem, men har du misligholdt gæld, så er der en meget lille sandsynlighed for, at du kan optage flere lån.
 • Kreditvurdering – Som ved andre lån, skal selskabet du ønsker at låne penge af også ved samlelån foretage en kreditvurdering, førend de må låne dig penge.
  Dette er for at sikre, at du ikke gældsatter dig mere, end du har ressourcer til at betale tilbage. Det er faktisk et lovkrav, at de skal lave den vurdering, samt finde ud af om du er registreret som dårlig betaler. Disse kontroller er for at sikre dig som forbruger.
 • Overvej at tage et lån med en anden – Hvis et lån med et samlelån virkelig er vejen frem for dig, kan du overveje om det er muligt for dig optage et samlelån sammen med en anden. Et fælleslån, vil ofte være det billigste samlelån du kan få og banken vil være mere risikovillig, fordi de har spredt deres risiko ud på flere personer.

Spørgsmål om samlelån

Hvad er et samlelån?

Et samlelån er et lån, du kan optage for at samle dyre lån til ét lån, som er billigere og dermed giver dig et større rådighedsbeløb hver måned.

Det er et lån uden sikkerhed og dermed et forbrugslån, men det at samle din gæld kan ofte betale sig og gøre en forskel i din daglige økonomi.

Hvad er fordelen ved et samlelån?

Fordelen ved at tage dine eksisterende lån og samle dem til ét lån, er at dine lån og kreditter bliver samlet et sted til en lavere rente.

Dit lån bliver billigere, og du får et bedre overblik over din gæld ved at betale til en bank hver måned, fremfor en række forskellige kreditorer.

Hvor mange penge kan jeg spare?

Når du ansøger om et samlelån, så vil du ved at samle dine lån og kreditter kunne minimere administrationsudgifter og typisk få en lav rente, sammenlignet med dine eksisterende lån.

Hvor meget du kan spare er meget individuelt og helt afhængigt af din nuværende gæld.

De mest afgørende faktorer er hvor høj rentesatsen er for dine eksisterende lån og hvor god en rente kan den nye låneudbyder tilbyde dig?

Find det billigste samlelån ved at kigge på sammenligningen her på siden.