Back to Top
Artikler

 

C:UsersAdminDesktoppsdtowebimagesonlineimg-needIllustration.png

Forbrugslån – her er, hvad du har brug for at vide

Vil du gerne låne penge til en ny sofa, køb af bil eller uforudsete udgifter, så kan du optage et lån. Denne type lån kalder man for et forbrugslån. Et forbrugslån er defineret ved, at det er penge du låner af banken, uden at du stiller nogen sikkerhed i f.eks. fast ejendom.

Bliv klogere på forbrugslån og få svar på dine spørgsmål om kviklån, online lån og andre typer af forbrugslån. Find ud af, hvor meget du kan låne og hvad der er relevant for dig, som gerne vil låne penge.

Regler for forbrugslån

I Danmark har vi Finanstilsynet, som nedsætter regler for, hvordan vi eksempelvis må låne penge. Det er godt, for det sikrer forbrugeren på en sådan måde, at bankerne ikke kan stille alt for urimelige krav, når vi skal låne penge af dem.

ÅOP – Årlig Omkostning i Procent er et begreb, du vil finde en del i denne artikel, og også når du kigger videre på de enkelte lån.

Lånets ÅOP er det som afgører, hvad dit lån reelt kommer til at koste dig. Jo lavere ÅOP er, jo billigere er det for dig at låne penge hos en given udbyder af lån. I Danmark må et lån ikke koste dig mere end 35% i ÅOP.

Der er også regler for, hvor meget du maksimalt må betale for et lån og det er 100% oveni i dit lånebeløb. Det vil sige, at med et lånebeløb på 10.000 koster det maksimalt 20.000 kr at låne for dig inklusiv renter og gebyrer.

Tænk over disse ting inden du låner


C:UsersAdminDesktoppng-clipart-computer-icons-check-mark-symbol-symbol-miscellaneous-blue.pngHar du råd til at låne på sigt?

Det kan virke som et hurtigt plaster på såret at låne penge til et behov, du har her og nu. Det er nemt og meget tilgængeligt for os alle sammen, at låne penge på nettet. Med enkle trin og uden at skulle sidde overfor bankrådgiver, kan man på få dage optage et lån uden at stille sikkerhed.

Men det er altså afgørende, at du starter med at finde ud af, hvad du har råd til at betale i udgifter til lån hver måned.

Renten på dit lån og afdragene, må ikke overstige et beløb der gør, at du er nødt til at optage et nyt lån blot for at tilbagebetale det gamle og lånet må heller ikke medføre, at du ikke har råd til dine andre faste udgifter.

C:UsersAdminDesktoppng-clipart-computer-icons-check-mark-symbol-symbol-miscellaneous-blue.pngKan du spare pengene op?

Hvis dit lånebehov drejer sig om at købe ting til hjemmet, renovere eller betale for et bryllup, så tænk over om det ikke kunne løses ved at spare pengene op istedet.

Det kan tage dig længere tid, og det kan også være, du skal nedjustere dine drømme og forventninger. Til gengæld, så har du større økonomisk råderum i fremtiden og skal ikke være tynget af, at du har taget et hurtigt lån på nettet.

C:UsersAdminDesktoppng-clipart-computer-icons-check-mark-symbol-symbol-miscellaneous-blue.pngHvad koster det?

Skal du låne 10.000 kr til en Macbook, er det så værd at ende med at betale 20.000 kroner for den, fordi du optager et lån? Det er værd at tage med i dine overvejelser, og måske kan du udskyde dit behov – fremfor at låne penge.

C:UsersAdminDesktoppng-clipart-computer-icons-check-mark-symbol-symbol-miscellaneous-blue.pngKan du betale – også i fremtiden?

En anden faktor der er vigtig er, at du ikke ved hvordan dit budget ser ud i fremtiden. Du kan blive arbejdsløs, miste din roomie,eller der kan være andre udefra kommende faktorer der gør, at du pludselig kan have svært ved at tilbagebetale dit lån.

Det kan resultere i at du bliver en dårlig betaler i RKI, men hvad værre er, så kan det få graverende konsekvenser i form af morarenter, og i det hele taget ende i en ubehagelig finansiel situation.

Det kan sagtens være, med alt taget i betragtning, at du alligevel gerne vil optage et lån, men start som minimum med at lægge et budget og danne dig et overblik.

Hvordan kan jeg optage et lån med lav rente?

Det er klart, at jo billigere det er for dig at låne jo bedre. Derfor er det i din interesse at finde det billigste lån, der kan dække det behov du har. At optage et lån er en stor beslutning, som vil påvirke dig hver måned i hele lånets løbetid. Sørg for at afsøge markedet grundigt og læg også et budget – så du ved, hvad du har råd til at betale hver måned for at låne pengene.

Vigtige overvejelser inden du kan ansøge om et lån

C:UsersAdminDesktoppng-clipart-computer-icons-check-mark-symbol-symbol-miscellaneous-blue.png Tænk dig godt om inden du optager et lån. Kan du undvære den ting du skal finansiere med lånet? Kan du udskyde det behov lidt og spare op? Kan det finansieres på en anden måde? Er der billigere alternativer?

Uanset hvor billigt et lån du finder, så vil det altid være billigere for dig at finansiere dit indkøb eller omkostning selv, fremfor at låne pengene.

C:UsersAdminDesktoppng-clipart-computer-icons-check-mark-symbol-symbol-miscellaneous-blue.png Hvor meget kan jeg låne uden sikkerhed?

Når du har været igennem kreditgodkendelsesprocessen, vil det ofte være muligt for dig, at låne flere penge, end du egentlig har brug for her og nu. Start derfor med at finde ud af hvor meget du har brug for at låne.

Men husk, jo flere penge du låner, jo flere penge skal du betale tilbage og jo dyrere i rente vil det højst sandsynligt blive for dig. Klæd dig derfor godt på til processen, og gør dig det klart – Hvad skal du bruge pengene til? Og hvad har du brug for at låne i den henseende.

Låner du penge for at samle lån, dække uforudsete udgifter eller ønsker du at købe noget uden opsparing?

Ved hvert scenarie er dine behov forskellige, og det er vigtigt, at du ikke bliver forblændet, fordi du kan låne penge hurtigt eller at det pludselig er muligt at låne langt mere, end du egentlig har behov for.

Husk at det hele skal betales tilbage inklusiv renter og gebyrer.

Saml dine lån og spar penge i det lange løb

Står du den situation, at du allerede har lidt klatgæld hist og her, så kan det ofte betale sig at samle din gæld et sted og få et lån med en lavere rente ift. hvad du betaler nu. Ved et større lån, får du typisk en lavere rente samlet set og det kan derfor oftest betale sig at samle lån.

Husk dog stadig at være opmærksom på, hvad det er for nogle udgifter de lister til renter, gebyrer o.l. Når du sammenligner lånene op imod hinanden, skal lånets løbetid være det samme, ellers vil ÅOP ikke være sammenlignelig med hinanden.

Det er også værd at have for øje, at hvis lånets løbetid er kort, kan der være bedre vilkår for dig som låntager. Men det er vigtigt, at du har råd til at betale de månedlige udgifter. Så hele låneprocessen starter med at lægge et budget.

Sådan finder du det billigste lån

Der er en række faktorer, der er afgørende for om et lån er det billigste lån for dig. Dem skal du kigge på inden du låner penge og sammenligne de forskellige lån ud fra disse parametre:

C:UsersAdminDesktoppng-clipart-computer-icons-check-mark-symbol-symbol-miscellaneous-blue.png Rente

C:UsersAdminDesktoppng-clipart-computer-icons-check-mark-symbol-symbol-miscellaneous-blue.png Vilkår og betingelser

C:UsersAdminDesktoppng-clipart-computer-icons-check-mark-symbol-symbol-miscellaneous-blue.png Tilbagebetalingstid

Rente

Lav rente er god rente. Det er virkelig essentielt, og det er noget som påvirker dig i hele lånets løbetid. Renten på dit lån kan være benævnt med forskellige termer, men her skal du holde tungen lige i munden og kigge på ÅOP og så kigge på, hvad der er af eventuelle gebyrer på lånet.

Vilkår og betingelser

For at finde et billigt lån, skal du også undersøge hvilke vilkår og betingelser, der er knyttet til det enkelte lån. Læs låneaftalen godt igennem og husk at du faktisk har fortrydelsesret på lånet, selv efter du har underskrevet. Læs evt. mere på raadtilpenge.dk, som er Finanstilsynets egen vidensbank om lån.

Tilbagebetalingstid

Det faktum, at du kan låne penge hurtigt kan for mange gøre, at det kan blive en nem tillokkende måde at komme ud af en stressende økonomisk situation.

Der er ikke noget så alvorligt og stressende for os som individer, som en privatøkonomi der ikke hænger sammen. Det er blot vigtigt at huske når man ønsker at låne penge, at den beslutning vil påvirke dit økonomiske råderum i hele lånets løbetid.

Ikke nok med, at du har en fast udgift ekstra hver måned. Men sagen er den, at uden forbrugslån kan du nemmere låne penge til huskøb o.l.
Ofte vil bankerne være langt mere afvisende overfor, at du optager et lån hos dem til boligkøb, hvis du har for meget andet gæld.

Altså, er det muligt at låne med kort tilbagebetalingstid, vil det klart være at foretrække for dig på sigt.

Lån penge nemt uden sikkerhed – sådan foregår det

Så meget kan du låne

Låner du penge uden sikkerhed, er det meget forskelligt fra låneudbyder til låneudbyder, hvad du får lov til at låne. Typisk vil det være 10.000 500.000 kr. med mindre du kigger efter de helt små mikrolån hvor lånebeløb 10.000.

C:UsersAdminDesktoptextimg-needTNDM24908.png

Kreditvurdering – dette skal du igennem for at få et lån

Når vi ønsker at låne penge uden sikkerhed, vil bankerne lave en såkaldt kreditvurdering af dig som lånetager for at afgøre og minimere deres risici, ved at give dig et lån.

Afgørende faktorer i den proces er:

Personlige forhold – låneudbyder vil spørge ind til:

C:UsersAdminDesktoppng-clipart-computer-icons-check-mark-symbol-symbol-miscellaneous-blue.png Hvad er din alder

C:UsersAdminDesktoppng-clipart-computer-icons-check-mark-symbol-symbol-miscellaneous-blue.png Hvor mange hjemmeboende børn har du?

C:UsersAdminDesktoppng-clipart-computer-icons-check-mark-symbol-symbol-miscellaneous-blue.png Bor du til leje, eller eget du egen bolig?

C:UsersAdminDesktoppng-clipart-computer-icons-check-mark-symbol-symbol-miscellaneous-blue.png Hvad er din civilstatus?

C:UsersAdminDesktoppng-clipart-computer-icons-check-mark-symbol-symbol-miscellaneous-blue.png Søger du lån alene eller sammen med en partner?

Dette er jo nogle relativt personlige spørgsmål man skal besvare blot for at få et lån. Men det vil ikke være muligt for dig at låne penge uden at låneudbyderen har minimeret sin risiko.

Men de personlige forhold er ikke alt de kigger på, din nuværende økonomiske status har nemlig også betydning.

Økonomisk status – dette vil de spørge dig om:

C:UsersAdminDesktoppng-clipart-computer-icons-check-mark-symbol-symbol-miscellaneous-blue.png  Registreret indtægt

C:UsersAdminDesktoppng-clipart-computer-icons-check-mark-symbol-symbol-miscellaneous-blue.png  Eksisterende lån og anden gæld

C:UsersAdminDesktoppng-clipart-computer-icons-check-mark-symbol-symbol-miscellaneous-blue.png Total gæld og indfriede lån

C:UsersAdminDesktoppng-clipart-computer-icons-check-mark-symbol-symbol-miscellaneous-blue.png Er du registreret i RKI eller debitor registret

Igen så handler disse spørgsmål jo for låneudbyderen, om at minimere sin risiko ved at give dig et lån. Hvis du er registreret som dårlig betaler, så vil de fleste udbydere være meget lorne ved at give dig et lån. Det kan sagtens være at du alligevel kan finde steder at låne penge på nettet, men det vil typisk ikke være med en lav rente – nok nærmere tværtimod.

Står du i en finansiel kattepine, er det fuldt forståeligt, at det kan være tillokkende at låne penge hurtigt, men det kan godt være at den bedste løsning på den lange bane, er at få hjælp af en gældsrådgiver, der kan kigge på din situation sammen med dig, og hjælpe dig med at prioritere din indsats og lægge et budget.

Hvem kan ansøge om et lån uden sikkerhed ?

Skal du optage et lån og er i tvivl om, hvorvidt du opfylder kriterierne for at kunne låne penge på nettet. Så læs med her og find ud af hvilke overordnede kriterier du skal opfylde:

C:UsersAdminDesktoppng-clipart-computer-icons-check-mark-symbol-symbol-miscellaneous-blue.png Du skal have en indkomst

C:UsersAdminDesktoppng-clipart-computer-icons-check-mark-symbol-symbol-miscellaneous-blue.png Du må ikke have aktive inkasso sager

C:UsersAdminDesktoppng-clipart-computer-icons-check-mark-symbol-symbol-miscellaneous-blue.png Du skal være fyldt 18 år

For at finde ud af ovenstående, har låneudbyder brug for at du har dansk cpr nummer, så låneudbyder kan tjekke dels din alder og dels at du ikke er registreret som dårlig betaler.

Det er basis udgangspunktet for bankerne, og så kan det siges, at jo højere deres risikovillighed er, jo dyrere vil deres service typisk også være.

Derfor kan det i mange tilfælde betale sig at tale med sin egen bank først, for at se om du måske kan få en kassekredit eller få et lån hos dem.

Hvad er forskellen på et lån med og uden sikkerhed

Forskellen på at låne penge uden sikkerhed, og låne penge hvor du stiller sikkerhed i noget, er ganske enkelt, at du når du låner penge uden sikkerhed, så betyder det, at låneudbyderen giver dig et lån uden at du har for eksempel et hus, en bil eller lignende, som du kan stille i sikkerhed for lånet.

Altså, hvis du ikke kan tilbagebetale, lånet så kan banken tage disse ejendele som betaling for din gæld. Når vi låner uden sikkerhed er det lidt dyrere for os som forbrugere, og det skyldes netop at banken ikke har sikkerhed for deres penge.

Hvor meget kan jeg låne uden sikkerhed?

Det er udbyder der vurderer, hvor meget du er i stand til at låne hos dem og det kan være alt fra 3.000-500.000 kr.

Det er et krav, at de overholder Finanstilsynets krav til udlånspraksis, som er at ÅOP ikke overstiger 35% og at lånet ikke må ende med at koste forbrugeren mere end 100% af sin værdi, inklusiv gebyrer og andre omkostninger.

Klar til at låne penge online

Du har gennemgået din økonomi, lagt et budget og fundet ud af hvad lånebeløb og løbetid skal være. Du er nu klar til at optage et nyt lån uden at stille sikkerhed. Find ud af hvordan processen er her fra – når du skal tage et lån i Danmark.

C:UsersAdminDesktoptextimg-needTNDM24902.png

Sådan bliver ansøgningen behandlet, når man skal låne penge på nettet

Søger du om at låne penge online, så er processen egentlig hos langt de fleste den samme, som den er hos banken eller andre låneudbydere.

 Virksomheden du skal låne penge af tjekker følgende ting:

C:UsersAdminDesktoppng-clipart-computer-icons-check-mark-symbol-symbol-miscellaneous-blue.png At du ikke er registreret som dårlig betaler

C:UsersAdminDesktoppng-clipart-computer-icons-check-mark-symbol-symbol-miscellaneous-blue.png Din lønindkomst, hvorfor du typisk skal sende lønsedler ind for de seneste tre måneder

C:UsersAdminDesktoppng-clipart-computer-icons-check-mark-symbol-symbol-miscellaneous-blue.png Din skatteopgørelse, her tjekker de igen for indkomst, og for om du har anden gæld.

C:UsersAdminDesktoppng-clipart-computer-icons-check-mark-symbol-symbol-miscellaneous-blue.png Dertil kommer demografiske faktorer som alder og bosted.

Den samlede vurdering, vil være en analyse af ovenstående for at vurdere din betalingsevne, og bliver du godkendt, vil de give dig ok til, at du kan lån penge uden sikkerhed.

Dette kan du gøre selv når du ønsker at optage et lån

Hvis din økonomi virker rodet og ude af kontrol, så vil du nok ikke blive godkendt til et lån.

Derfor starter det bedste lån med, at du rydder op i din økonomi. Få dannet dig et overblik, særligt hvis du har nogle udestående udgifter, således at det kan regnes med når du skal låne penge.

Der er ingen grund til at blive godkendt til et lån, for så at finde ud af, at du stadig mangler penge til at betale gamle regninger.

At rydde op i din økonomi og danne dig et overblik, gør også at du er bedre forberedt til selve godkendelsesprocessen, såfremt der skulle komme nogle spørgsmål undervejs.

Læg et budget

Det er en simpel og meget basal ting, og nok også det kedeligste du kan forestille dig, når det kommer til penge. Men at lægge et budget er afgørende for, at du får et godt forløb med at låne penge på nettet.

Lån med en medlånstager

Hvis du har en samboende kæreste, og afsættet for at låne penge er at købe noget i begge ønsker, eller en renovering, som vil komme jer begge til gode – så kan det nok godt betale sig for jer at ansøge om et lån sammen.
I står stærkere som ansøgere, banken vil have større mulighed for at give jer det billigste lån og det bedste lån, fordi deres risiko er mindre i og med I er to til at betale.

 

Spørgsmål og svar om forbrugslån:

 

Definitionen af et forbrugslån er, at det er et lån uden sikkerhed. Det vil sige, at det er et lån du optager hos en låneudbyder, uden at de tager sikkerhed i eksempelvis dit hus.

 

Ved et forbrugslån er der ikke nogen begrænsninger på, hvad du kan bruge pengene til. Det er fuldstændig op til dig, hvordan du bruger pengene.

 

Når du gerne vil låne penge via for eksempel et online lån, så er det en vurdering af din nuværende økonomiske situation der ligger til grund for, hvor meget du kan låne.

 

Det er op til dig og låneudbyderen at definere tilbagebetalingstiden på dit lån. Det kan variere meget. Er dit lånebeløb 10.000, så kan det typisk betale sig at tage et lån, som du betaler tilbage relativt hurtigt. Lykkes det dig at indfri dit lån hurtigt får du den laveste rente.

 

Hvis du er i den proces, hvor du overvejer at ansøge om et lån, så tænker du sikkert: Kan jeg låne penge og hvordan vurderer de hvem der kan? Det er afgørende, at du har et dansk cpr nummer for at kunne låne penge i Danmark. Derudover skal du have en fast indkomst, og have rum i økonomien til at betale dit lån tilbage.

 

Det er forskelligt fra udbyder til udbyder, men typisk får du svar på din ansøgning inden for et par dage. Særligt hvis du søger at låne penge online, så er processen relativt kort.

 

Når du har fået ja til at låne penge, så vil du typisk modtage pengene indenfor 1-2 hverdage. Lån penge hurtigt ved at tage et online lån.

Et typisk forløb vil være, at når du har fået ja til at låne penge, så får du en nedbetalingsplan med en oversigt over din tilbagebetaling. Dog kan du altid betale låne hurtigere tilbage hvis du har mulighed for det.

ÅOP står for Årlig Omkostning i Procent og det er den vigtigste faktor at kigge på, når du skal sammenligne lån for at finde det billigste.

Det vil stort set altid være muligt for dig at indfri dit lån før tid. Flere steder kan du sætte lidt ekstra ind hver måned, eller blot indfri lånet hvis du har sparet sammen og pludselig har nok til at afvikle resten.

Sammenlign lånetilbud for at finde det bedste og billigste forbrugslån