Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Wammen overtager Bødskovs forhandlinger om grønne biler

Skatteministeren må opgive at lave en aftale om grønne biler. Forhandlinger er flyttet til Finansministeriet.

Skatteministeren må opgive at lave en aftale om grønne biler. Forhandlinger er flyttet til Finansministeriet.
Det er ikke lykkes skatteminister Morten Bødskov (S) at få enderne til at mødes i forhandlingerne om flere grønne biler.

KØBENHAVN: Efter næsten to måneders forhandlinger har skatteminister Morten Bødskov (S) droppet at lande en bred politisk aftale om flere grønne biler på de danske veje i 2030.

Det skriver Berlingske.

I stedet overtager finansminister Nicolai Wammen (S) forhandlingerne, som kommer til at indgå i forhandlingerne om næste års finanslov.

Det oplyser Skatteministeriet til Berlingske, dog uden at uddybe yderligere.

Ifølge regeringens støtteparti SF er det dog primært fordi, at partierne ikke kan blive enige om finansieringen bag ambitionen om at få flere grønne biler på vejene.

For et par uger siden gik Venstre og De Konservative sammen om et krav om, at der i 2030 skal være en million flere el- og plug-in-hybridbiler i Danmark.

Målet skal nås via reformer og ved at bruge af råderummet.

SF og Enhedslisten deler ambitionsniveauet, men er ikke enig i forslaget til finansiering.

- Tingene bliver tit lukket i finanslovsforhandlingerne, når de strander på den måde, som det er gjort her. I det her tilfælde er det en direkte konsekvens af, at de Radikale har giftet sig med Venstre og de Konservative med hensyn til, at vi skal bruge velfærdskroner på bilerne, siger SF's klimaordfører, Signe Munk, til Berlingske.

I sit oprindelige udspil lagde den socialdemokratiske regering op til, at der skal være 500.000 flere elbiler og hybridbiler i Danmark i 2030.

Eldrup-kommissionen, som har set på, hvordan man kan skrue på bilafgifterne og gøre bilparken mere grøn, foreslog 750.000 elbiler.

I løbet af forhandlingerne har regeringen dog hævet ambitionsniveauet og senest har det lydt, at regeringen er villig til at gå med til 700.000 flere grønne biler.

Klimaordfører i De Radikale, Ruben Kidde, siger, at det står klart, at regeringen ikke ved at skrue på afgifter kunne nå partiernes ønske om en million elbiler.

- Vi ved, vi har brug for en million grønne biler, og hvis du vil det, så må du kombinere afgifter på fossile biler med, at du er villig til at bruge noget grønt råderum, siger han.

- Nu er der håb for en stor aftale i Finansministeriet i stedet for, og det synes jeg er positivt.

Om det lykkes at lave en aftale i forbindelse med finanslovsforhandlingerne vil de kommende uger vise. Finanslovsforslaget skal nemlig vedtages i Folketingssalen inden årets udgang.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.