Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Vidne: Chef truede Støjberg med at gå til Statsministeriet

Støjberg pressede på for at få fjernet forbehold i talepapir, men så langt ville departementschef ikke gå.

Støjberg pressede på for at få fjernet forbehold i talepapir, men så langt ville departementschef ikke gå.
Forhenværende minister Inger Støjberg ankommer til Retten på Frederiksberg under en tidligere afhøring. (Arkivfoto).

FREDERIKSBERG: Daværende departementschef Uffe Toudal Pedersen sagde angiveligt i direkte vendinger på et møde i 2016 til daværende udlændingeminister Inger Støjberg (V), at han ville gå til Statsministeriet, hvis hun ikke makkede ret.

Han bakkede op om embedsværket, der ville have Støjberg til at tage forbehold med i et talepapir til et samråd i sagen om adskillelsen af asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Det siger daværende kontorchef Jesper Gori torsdag under sin afhøring i Instrukskommissionen, der gransker sagen, hvor asylpar blev adskilt uden en individuel behandling, hvilket var ulovligt.

Jesper Gori husker, at departementschefen 14. marts på et møde sagde, at "nu bliver det alvor".

De havde brugt lang tid på at diskutere, om der skulle forbehold med i talepapiret til ministeren. Embedsværkets indstilling var, at de skulle nævne hensynet til internationale konventioner ved adskillelsen af asylpar.

Men ministeren ville ikke nævne konventionerne. I stedet ville hun have et andet eksempel i papiret, som hun skulle tale ud fra på et samråd efterfølgende.

Løsningen blev, at der blev nævnt et forbehold om par, som blev gift ved kongebrev, mens internationale konventioner ikke blev nævnt. Det var ellers embedsværkets ønske.

Embedsværket ville derfor have ordene "for eksempel" indsat i teksten foran ordet "kongebrev", fordi det kunne henvise indirekte til konventionerne. Men ministeren pressede på for at tage det ud.

På et tidspunkt får departementschefen nok og afbryder efter Jesper Goris udsagn samtalen og siger, at enten tager ministeren ordene med:

- Eller også skal vi have en snak på mit kontor, inden jeg ringer over i Statsministeriet, husker Jesper Gori, at departementschefen sagde.

Støjberg ønskede ikke at omtale hensynet til de internationale konventioner, husker Jesper Gori.

- Jeg opfatter det sådan, at det er der politiske grunde til, og det kan man gætte på, siger han.

Han henviser formentlig til, at der var et stort politisk pres for en stram udlændingepolitik.

Inger Støjberg havde i februar presset på og fik fjernet forbehold fra den pressemeddelelse, der blev sendt ud, som blev til en instruks, fordi den ikke blev fulgt op af andet.

Hun pressede tilsyneladende også på for at fjerne forbehold i talepapirerne til samrådet.

- Hvis det var sådan, at ministeren ville ønske at nævne konventioner, ville det absolut være noget, vi ville foretrække. Vi siger ikke, at det ord skal anvendes, for at det bliver korrekt og fyldestgørende.

- Men det skal fremgå klart af svaret, at der kan være eksempler, hvor der ikke kan ske adskillelse, siger Jesper Gori.

Departementschefen nævnte ikke selv episoden under sin afhøring tidligere på året.

Under afhøringen onsdag kaldte Jesper Gori det usædvanligt, at en ministersekretær havde godkendt et notat, som Støjberg har betegnet som meget centralt. Det var godkendt angiveligt på vegne af ministeren 9. februar 2016.

Gori tillagde ikke notatet, som han selv havde arbejdet med, nogen større betydning dengang, men erkender torsdag, at det indimellem sker, at en ministersekretær godkender på vegne af andre. Og at det er muligt at returnere en sag i journaliseringssystemet fremfor blot at afslutte en sag med en godkendelse.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.