Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

USA's kongres advares om russisk forsøg på at få Trump genvalgt

Rusland benægter forsøg på at blande sig i valg i 2020. Trump raser og fjerner sin øverste efterretningschef.

Rusland benægter forsøg på at blande sig i valg i 2020. Trump raser og fjerner sin øverste efterretningschef.
USA's præsident har gjort sin ambassadør i Tyskland, Richard Grenell, til leder for National Intelligence. Det sker efter en briefing af efterretingstjensten i Kongresssen om Ruslans planer for at få Donald Trump genvalgt. (Arkivfoto)

WASHINGTON: Rusland benægter fredag, at det gør forsøg på at påvirke USA's valg for at få Donald Trump genvalgt som præsident.

Det er, lige netop hvad en efterretningsofficerer advarede imod. Det skete i en briefing til Repræsentanternes Hus i Washington i sidste uge.

Flere amerikanske medier skriver fredag, at det var efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, som blev briefet. Det blev advaret om den russiske trussel mod valget i 2020.

Det har ifølge avisen Washington Post og andre medier gjort Trump så rasende, at han tidligere på ugen fyrede den øverste efterretningschef, Joseph Maguire. Trump var vred over, at han tillod, at politikerne blev briefet.

Trump var ifølge New York Times særligt vred over, at demokraten Adam Schiff var til stede under briefingen. Schiff var den ledende anklager under den rigsretssag, som blev afsluttet tidligere på måneden i Senatet uden at dømme Trump skyldig i magtmisbrug.

I stedet for Maguire indsatte præsidenten en af sine mest loyale støtter, Richard Grenell, som fungerende leder for National Intelligence.

Grenell har været en omstridt ambassadør i Tyskland.

Efterretningerne om Rusland har fået demokrater og tidligere embedsmænd til at slå alarm. De advarer om, at USA's nationale sikkerhed er i fare.

USA's efterretningstjenester fastslog efter valget i 2016, at Rusland havde stået bag en koordineret kampagne af misinformation og cyberangreb. Også dengang for at få Trump valgt. På bekostning af demokraten Hillary Clinton.

- Disse er endnu en omgang paranoide erklæringer, som vi desværre må se tage til, jo tættere på det amerikanske valg vi kommer, siger Kremls talsmand i Moskva, Dmitrij Peskov.

Det var mistanken om et samarbejde mellem Rusland og Trump-kampagnen, som i USA ledte til en to år lang undersøgelse. Den blev ledet af tidligere FBI-chef Robert Muller.

Den fandt ikke nogen fældende beviser. Hverken mod Trump eller hans kampagne.

Trump har længe beskyldt efterretningstjenesterne og FBI for at arbejde imod ham. Fredag kaldte han på Twitter de seneste meldinger om Rusland for et "fupnummer".

/ritzau/Reuters

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.