Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

USA er dybt bekymret over anholdelsen af Kina-kritisk avisejer

USA kalder anholdelsen af avisejer Jimmy Lai i Hongkong for et bevis på, at Kina har fjernet byens frihed.

USA kalder anholdelsen af avisejer Jimmy Lai i Hongkong for et bevis på, at Kina har fjernet byens frihed.
USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, er dybt bekymret over, at den Kina-kritiske avisejer Jimmy Lai er blevet anholdt i Hongkong. (Arkivfoto)

WASHINGTON D.C.: USA er "dybt bekymret" over anholdelsen af den Kina-kritiske avisejer Jimmy Lai i Hongkong.

Det skriver landets udenrigsminister, Mike Pompeo, mandag på Twitter.

Her beskylder han også Kinas regering i Beijing for at forbryde sig mod basale rettigheder og friheder i Hongkong.

- Jeg er dybt bekymret over meldingerne om anholdelsen af Jimmy Lai i forbindelse med Hongkongs drakoniske sikkerhedslov, skriver Pompeo.

Han kalder på Twitter anholdelsen et bevis på, at det kinesiske kommunistparti har "fjernet Hongkongs frihed og undergravet folkets rettigheder".

Den 71-årige avisejer Jimmy Lai er en af Hongkongs mest højlydte kritikere af den kinesiske regering.

Han blev mandag anholdt for blandt andet at samarbejde med fremmede magter. Det oplyser politiet ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den kinesiske regering har hyldet anholdelsen af Lai og kaldt ham en "antikinesisk demagog".

Kina har også beskyldt Jimmy Lai for at konspirere med udlændinge for at "skabe kaos".

Mike Pompeo uddybede mandag sine synspunkter i en tale ved Conservative Political Action Conference. Det er en organisation, der samler store dele af det konservative republikanske bagland.

Her sagde udenrigsministeren blandt andet, at anholdelsen indikerer, at Kina ikke har tænkt sig at ændre på sin håndtering af Hongkong.

- Men hvad vi kan være sikre på, hvilket præsident Donald Trump også har sagt, det er, at så længe det kinesiske kommunistparti behandler Hongkong som enhver anden kommuniststyret by, så vil USA gøre det samme, sagde Pompeo ifølge nyhedsbureauet Reuters.

USA's regering droppede 15. juli Hongkongs særlige handelsstatus på grund af den nye sikkerhedslov.

Fredag indførte USA også sanktioner mod Hongkongs politiske leder, Carrie Lam, og ti andre embedsmænd i Hongkong og Kina på grund af loven.

Det fik mandag Kina til at gøre det samme mod 11 fremtrædende amerikanere. Blandt andre de to republikanske toppolitikere Ted Cruz og Marco Rubio.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.