Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

EU-lande afviser udspil og kræver asylbehandling uden for EU

Tre østeuropæiske lande er utilfredse med asyludspil. De vil som Danmark flytte asylbehandlingen ud af EU.

Tre østeuropæiske lande er utilfredse med asyludspil. De vil som Danmark flytte asylbehandlingen ud af EU.
Ungarns regeringschef er ikke tilfreds med EU-udspil om migration. Han efterlyser et gennembrud. - Et gennembrud ville være hotspots, så ingen kan komme ind på EU's territorium uden tilladelse, siger Viktor Orban efter mødet ifølge nyhedsbureauet AFP.

BRUXELLES: Migranter uden tilladelse skal ikke ind i EU, deres sag skal behandles uden for unionen, mener flere østeuropæiske EU-lande, som torsdag har diskuteret EU-Kommissionens asyludspil i Bruxelles.

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, er ikke begejstret for udspillet, trods det at asylbehandlingen skal være hurtigere og mere effektiv.

Han konstaterer, at planen lægger op til ændringer. Men det er fortsat slet ikke spiseligt for Ungarn. Han savner et gennembrud.

- Et gennembrud ville være hotspots, så ingen kan komme ind på EU's territorium uden tilladelse, siger Orban efter mødet ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den grundtanke om, at migranter ikke skal kunne komme ind i EU, før de har fået tilladelse, deles af den danske regering, som længe har argumenteret for at flytte asylbehandlingen uden for EU.

Regeringen har dog ikke trods mange forsøg endnu formået at indgå en aftale med et land, der ønsker at huse sådanne faciliteter.

EU-Kommissionen har desuden afvist at foreslå en sådan løsning.

Også premierministrene fra Tjekkiet og Polen var med til mødet torsdag med EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, i Bruxelles, hvor de tre egentlig skulle have deltaget i et EU-topmøde.

Men EU-præsident Charles Michel har været i karantæne siden tirsdag, da en sikkerhedsvagt, som han havde været tæt på, er smittet med coronavirus.

Derfor kunne de tre regeringschefer holde møde med EU-Kommissionens formand og i øvrigt tale om topmødet i næste uge.

Den tjekkiske premierminister, Andrej Babis, deler den skepsis, som Orban giver udtryk for. Han kan "ikke acceptere" et system med kvoter, siger han, og derfor må de "forhandle videre".

Den tjekkiske regerings vision for håndteringen af migration og asyl er ikke forenelig med det udspil, EU-Kommissionen fremlagde onsdag.

- Folk, der kommer fra disse lande, skal stoppes ved grænsen og sendes hjem til deres lande, hvor de skal modtage hjælp, siger Babis.

I udgangspunktet lægger EU-Kommissionen ikke op til tvungen omfordeling af asylansøgere.

I stedet kan lande vælge mellem at tage imod personer, der vurderes at have ret til beskyttelse, eller at hjælpe andre lande med at sende migranter hjem til deres oprindelsesland.

Men i det, som EU-Kommissionen kalder krisesituationer, og hvis frivilligheden ikke virker, kan det ifølge forslaget blive nødvendigt med tvungen omfordeling efter et system.

Von der Leyen skriver på Twitter, at det var en god drøftelse med de tre lande.

- Vi aftalte at arbejde tæt sammen om disse vigtige sager, skriver hun.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.