Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Ambulancer og brandbiler slipper for fartbøder under udrykning

Løsning sikrer, at udrykningskøretøjer ikke får bøder for at køre for stærkt forbi såkaldte stærekasser.

Løsning sikrer, at udrykningskøretøjer ikke får bøder for at køre for stærkt forbi såkaldte stærekasser.
Udrykningskøretøjer risikerer ikke længere at få en bøde for at køre for hurtigt, hvis de kører for hurtigt forbi en stærekasse. (Arkivfoto)

KØBENHAVN: Det er slut med bøder til ambulancer eller brandbiler, når de kører for hurtigt forbi en af Vejdirektoratets automatiske fartkontroller - også kendt som stærekasser.

Rigspolitiet har fundet en løsning, der sikrer, at udrykningskøretøjer sorteres fra i sagsbehandlingen. Det oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Mere konkret vil en sag blive frasorteret, hvis det visuelt kan konstateres ud fra det optagne billede, at der er tale om et udrykningskøretøj.

I disse tilfælde, som ifølge Rigspolitiet vil omfatte langt de fleste sager, vil der ikke blive udstedt et bødeforelæg.

- Det er en pragmatisk og praktisk løsning, som løser de uhensigtsmæssigheder, der har været, siger Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter i pressemeddelelsen.

- Det er ikke noget, der koster tid eller penge for politiet, og vi vil opdage langt de fleste sager på denne måde.

Løsningen bliver taget godt imod af Danske Beredskaber, der er en sammenslutning af de kommunale beredskabsenheder.

Ifølge Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber, har der ikke været udrykningschauffører, som har fået bøder eller mistet kørekortet på grund af en stærekassesag.

Men alligevel har det været et dagligt problem, at udrykningschauffører er blevet blitzet og derefter er gået hjem fra arbejde med tvivl om, hvorvidt de ville kunne beholde kørekortet og derved blive ved med at have et arbejde.

- Den tvivl er rigtig uheldig, når det handler om, at man skal hurtigst muligt ud at hjælpe nogen. Det får folk til helt ubevidst ikke at køre lige så stærkt, som de egentlig kunne, siger Bjarne Nigaard.

Med løsningen er der en risiko for, at uberettigede hastighedsovertrædelser begået af beredskabsaktører ikke vil udløse en bøde.

Derfor har politiet besluttet at indføre stikprøvekontroller. Her vil politiet se nærmere på, om der har været tale om en udrykningskørsel.

Stikprøvekontrollen skal omfatte et bredt udsnit af beredskabsaktørerne og forskellige hastighedsovertrædelser.

Indtil videre gælder løsningen ikke politiet, men alene de øvrige beredskabsaktører som eksempelvis ambulancer, brandvæsen og akutlæge.

Det skyldes, at der i forhold til politiets udrykningskørsel er behov for at gennemføre en ændring af retsplejeloven, før den nye løsning også vil kunne gælde for politiet.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.