Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Udlændinge kan undgå krav om medbragt coronatest

DF og SF finder det problematisk, at udlændinge fra lande uden for EU kan undgå krav om en negativ test.

DF og SF finder det problematisk, at udlændinge fra lande uden for EU kan undgå krav om en negativ test.
En gruppe udlændinge kan underskrive en erklæring inden indrejse i Danmark, så de kan slippe for at fremvise coronatest, før de er ankommet til landet. (Arkivfoto)

KØBENHAVN: Udlændinge fra lande uden for EU og Schengen-området kan undgå krav om medbragt coronatest ved indrejse i Danmark, skriver Jyllands-Posten.

Det kan de ved at underskrive en erklæring, hvis de ikke har haft mulighed for at fremvise en negativ coronatest før indrejse og har et anerkendelsesværdigt formål.

I stedet kan de skrive under på, at de vil tage en test, når de er ankommet i Danmark i løbet af 24 timer, og love, at de vil gå i isolation i 14 dage, eller indtil de kan fremvise en negativ test. Det fremgår på politiets hjemmeside.

Dette blev indført den 27. juni, hvor regeringen åbnede for store dele af Europa og valgte at udvide visse anerkendelsesværdige formål til at gælde for de føromtalte lande.

Den omtalte gruppe af udlændinge gælder kærester, søskende, bedsteforældre og stedfamilie til en dansker, der er bosiddende eller opholder sig fast i Danmark, eller til en herboende udlænding. Eller folk, der skal til en jobsamtale.

Denne mulighed for at underskrive en erklæring fremfor at fremvise en negativ test før indrejse møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti (DF). Det skriver Jyllands-Posten.

Retsordfører Peter Skaarup (DF) kalder ordningen for "en helt uacceptabel kattelem".

- Jeg frygter, at det betyder, at alle og enhver med et anerkendelsesværdigt formål reelt kan flyve til Danmark fra lande, der er hårdt ramt af Covid-19, uden at politi og myndigheder reagerer.

- Der bør straks strammes op fra myndighedernes side, siger han til Jyllands-Posten.

Kirsten Normann Andersen, der er sundhedsordfører for SF, mener, "at erklæringen ikke giver nogen mening".

Jyllands-Posten har forsøgt forgæves at få kontakt til Styrelsen for Patientsikkerhed for at høre, om der følges op på erklæringerne.

Sundhedsordfører i Socialdemokratiet, Rasmus Horn Langhoff, siger, at regeringen er villig til at kigge på, om deklarationen skal laves om.

Samtidig peger han også på, at der kommer til at være "en konstant diskussion", indtil der kommer en vaccine mod coronavirus.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.