Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Topeftersøgt krigsforbryder fra Rwanda sendes til FN-domstol

Felicien Kabuga stod i spidsen for forbryderisk radiostation. Taber appelsag i Frankrig efter 20 års flugt.

Felicien Kabuga stod i spidsen for forbryderisk radiostation. Taber appelsag i Frankrig efter 20 års flugt.
En tegning fra retten i Frankrig af Felicien Kabuga. Han ledte en radiostation i Rwanda, som ophidsede til drab på 800.000 mennesker i 1994.

PARIS: En af verdens mest eftersøgte mænd har torsdag tabt en appelsag i Paris mod at blive udleveret til en krigsforbryderdomstol, hvor han er anklaget for sin rolle i folkemordet i Rwanda i 1994.

Felicien Kabuga har været på flugt i 20 år. Den franske domstol fastholder en lavere domstols beslutning om at udlevere ham til FN's krigsforbryderdomstol.

Her er han tiltalt for folkemord og forbrydelser mod menneskeheden.

Kabuga var en meget velhavende forretningsmand, da over 800.000 mennesker blev slået ihjel i Rwanda i 1994. Mange blev hakket til døde med macheter.

Det lykkedes i maj fransk politi at finde ham i en forstad til Paris, hvor han boede under falsk navn.

Den Internationale Krigsforbryderdomstol for Rwanda (ICRC) anklager ham for at have stået i spidsen for en radiostation, som piskede en stemning op, der førte til drabet på hundredtusinder af tutsier.

Den berygtede radiostation Radio Television des Milles Collines opfordrede til at udrydde Rwandas tutsibefolkning. Den fortalte lyttere, hvor de kunne finde folk, som forsøgte at gemme sig fra de militante hutuer, som førte an i forbrydelsen.

Advokaten Richard Gisagara repræsenterer overlevende fra folkemordet. Han sagde under behandlingen ved den lavere domstol, at "folkemordet ikke ville være sket", hvis radiostationen ikke havde været der.

Kabuga er også tiltalt for sammen med andre at have dannet og finansieret en dødspatrulje i Rwandas hovedstad, Kigali.

Folkemordet fik først en ende, da tutsiernes oprørsmilits Rwandas Patriotiske Front invaderede landet i månederne, der fulgte, fra nabolandet Uganda.

FN's krigsforbryderdomstol for Rwanda ligger i Arusha i Tanzania.

/ritzau/dpa

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.