Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

1,3 millioner danskere tilbydes test for antistoffer mod corona

I nyt nationalt projekt skal tusindvis af danskere testes for antistoffer mod corona for at kortlægge smitte.

I nyt nationalt projekt skal tusindvis af danskere testes for antistoffer mod corona for at kortlægge smitte.
En hjemmetest for antistoffer mod corona kan afsløre, om du har haft covid-19. Har du antistoffer i dit blod, har du været smittet. Statens Serum Institut har 1,3 millioner hjemmetest, som i nyt projekt sendes ud til dansker, der inviteres gennem e-boks. (Arkivfoto)

KØBENHAVN: Danskerne skal hjælpe sundhedsmyndighederne med at blive klogere på, hvordan coronavirus har spredt sig i samfundet.

Derfor vil op mod 1,3 millioner danskere i efteråret og vinteren blive tilbudt en test for antistoffer mod corona.

Det er en del af det nye screeningsprojekt "Vi tester Danmark", som Statens Serum Institut står bag. Det oplyses i en pressemeddelelse.

En million danskere vil fra oktober modtage en invitation med et spørgeskema i deres e-boks. Op til 650.000 personer, der har takket ja, vil få tilsendt en hjemmetest.

Yderligere en million får en invitation i det nye år. Også her vil op til 650.000 få tilsendt en test.

Tilstedeværelse af antistoffer betyder, at man har været smittet med corona.

Den store mængde data kan give vigtig viden om, hvordan coronasmitte har spredt sig i Danmark og kan håndteres i fremtiden.

Det siger Kasper Iversen, som er overlæge på Herlev-Gentofte Hospital og en del af den ekspertgruppe, som skal se på resultaterne.

- Der er en masse spørgsmål, som endnu ikke er helt afklaret, i forhold til hvordan man helt optimalt styrer den her pandemi.

- Præcis hvor mange har været smittet? Hvor mange af dem har reelt haft symptomer? Er der specielle grupper, der er specielt udsat for smitte. Ældre, yngre, sundhedspersonale. Alle mulige grupper er man i tvivl om, hvordan smitten er hos dem, siger han.

Forud for testen svarer man på en lang række spørgsmål. Blandt andet om man selv tror, man har haft corona, og hvilke symptomer man har haft.

Hjemmetesten udføres ved at prikke sig selv i fingeren og lægge blodprøven på en lille strip. Efter 15 minutter kan man aflæse den. Ved positiv er der streger, ved negativ er der ingen streger.

Og testen er let at udføre, siger overlæge ved SSI Robert Leo Skov.

- Det er vores erfaring fra tidligere, at danskerne godt kan finde ud af at tage de her test, siger han.

- En positiv test er meget sikker, mens en negativ test kan være falsk negativ.

Projektet laver Statens Serum Institut i samarbejde med en ekspertgruppe af fagfolk fra de danske regioner og universiteter.

Det er støttet af Sundhedsstyrelsen.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.