Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Tjek jordforholdene før du graver havetrampolinen ned

Placering, sikkerhed og regnvand er tre af de ting, du skal have styr på, inden du graver trampolinen ned i haven.

Placering, sikkerhed og regnvand er tre af de ting, du skal have styr på, inden du graver trampolinen ned i haven.
Placering, sikkerhed og regnvand er tre af de ting, du skal have styr på, inden du graver trampolinen ned i haven.
Hvis du graver trampolinen ned i haven, kan det være en god ide at dække jorden med fiberdug. På den måde mindsker du risikoen for, at der vokser ukrudt frem. (Arkivfoto) Foto: Loren Elliott/Reuters
Placering, sikkerhed og regnvand er tre af de ting, du skal have styr på, inden du graver trampolinen ned i haven.
Hvis du graver trampolinen ned i haven, kan det være en god ide at dække jorden med fiberdug. På den måde mindsker du risikoen for, at der vokser ukrudt frem. (Arkivfoto) Foto: Benoit Tessier/Reuters

Ungerne kan hoppe i timevis på trampolinen, men den pynter sjældent i haven.

Og med tiden kan naboen også blive træt af hoppende hoveder, som kigger over plankeværket.

Derfor vælger mange at grave trampolinen ned.

- Men inden man gør det, skal man tage højde for regnvand, naboer og vigtigst af alt sikkerheden, siger Berit Rørbøl, der er anlægsgartner, landskabsarkitekt og haveekspert hos Videncentret Bolius.

Tænk først over placeringen. Hold afstand til hegn, træer og hårde flisebelægninger.

- Kort sagt skal man holde et par meters afstand til alt, hvad der er hårdt at lande på, hvis barnet falder af trampolinen, siger Berit Rørbøl.

Et andet tip er, at du lægger trampolinens dug ud på jorden. På den måde kan du bedre fornemme, hvordan den passer ind.

- Vi oplever ofte, at folk graver hullet, før de modtager trampolinen - og så passer størrelsen ikke, siger Lars Holmberg, der er direktør i virksomheden Ude-leg, som forhandler trampoliner.

- Det kan være svært at rette op, fordi hullets kanter bliver ustabile, forklarer han.

Dobbelttjek også, hvad du har af jordvarmeslanger under jorden, og undgå de laveste steder i haven, hvor der samler sig vand.

- Ellers risikerer man, at jorden bliver så mudret, at den skrider ind under dugen, eller at benene synker i. Og det vil give en mindre afstand mellem bund og trampolindug, siger Berit Rørbøl.

Lav herefter en prøvegravning på et mindre felt. På den måde kan du teste, om jorden kan holde sig selv, eller om siderne skal stives af.

- En meget lerholdig jord kan ofte holde sig selv, mens en sandet jord lettere vil falde sammen og skride ned i hullet, siger Berit Rørbøl.

Hvis din prøvegravning viser, at siderne let styrter sammen, kan det blive nødvendigt med en støbning eller en kant.

- Det er også en god idé at sætte trampolinbenene på nogle fliser nede i hullet, så benene ikke arbejder sig ned i jorden, men at trykket derimod bliver fordelt på dele flisen, siger Berit Rørbøl.

Tjek også, at der er ordentlig plads til kantpuden, og at denne er intakt.

- Hvis der ikke er plads til kantpuden, eller den er i stykker, lander barnet direkte på metalstellet, siger Lars Holmberg.

Når du kommer til gravearbejdet, kan du vælge to ting: Enten kan du leje en maskine eller grave ved håndkraft.

Det er et stort arbejde at grave ved håndkraft. Omvendt skal du også være forsigtig med gravemaskinen.

- En gravemaskine er et rigtig tungt stykke værktøj, og man risikerer at skride ned i hullet, hvis siderne ikke kan bære maskinen. Så det arbejde skal man gå til med stor ydmyghed, siger Berit Rørbøl.

/ritzau fokus/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.