Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Tidligere serumchef: Russisk vaccine kommer næppe til Danmark

Russisk vaccine kan næppe leve op til europæiske krav ifølge tidligere direktør for Statens Serum Institut.

Russisk vaccine kan næppe leve op til europæiske krav ifølge tidligere direktør for Statens Serum Institut.
Ruslands præsident, Vladimir Putin, siger tirsdag, at landet har godkendt den første coronavaccine i verden.

KØBENHAVN: Rusland har ifølge præsident Vladimir Putin godkendt den første coronavaccine i verden.

Det er positivt, hvis vaccinen virker, men den kommer næppe til at blive anvendt i Danmark.

Sådan lyder vurderingen fra Nils Strandberg Pedersen, der frem til 2016 var direktør for Statens Serum Institut.

- Det undrer mig ikke, at Rusland allerede nu kan være klar med en vaccine, og det er selvfølgelig meget glædeligt.

- Det er ikke ensbetydende med, at vaccinen ville blive godkendt i EU. Det skyldes, at der er meget skrappe krav til godkendelsen af vacciner, som den russiske efter al sandsynlighed ikke kan leve op til.

- Det gælder blandt andet dokumentationen af vaccinen, produktionen, effekten og bivirkninger, og om forsøgspersonerne har deltaget frivilligt, siger Nils Strandberg Pedersen.

Han nævner også, at vacciner udviklet i Rusland historisk set ikke har spillet en nævneværdig rolle i Europa.

- Russiske vacciner er mig bekendt ikke noget, der bliver brugt i EU, siger Nils Strandberg Pedersen.

- Men skulle Rusland have udviklet en vaccine, så er det positivt på den måde - at så skulle opgaven med at udvikle én være til at løse - også for producenter i USA og Europa, siger han.

I stedet vil det ifølge hans vurdering være producenter i USA, Canada eller Europa, som kommer til at udvikle vacciner, som kan bruges i Danmark.

Han tilføjer, at der allerede kører fase 3-forsøg - sidste fase i udviklingen af et lægemiddel - flere steder. Det gælder blandt andet det amerikanske selskab Moderna.

Han vil betegne det som sandsynligt, hvis der sidst på året kan komme myndighedsgodkendelser af en vaccine i USA.

Vladimir Putin oplyser ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Rusland snart forventer at kunne begynde at masseproducere vaccinen.

Vaccinen er ifølge præsidenten udviklet på Gamaleya-instituttet i Moskva. Forud er gået mindre end to måneder med forsøg på mennesker.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.