Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Store banker dropper pengeregn til aktionærer midt i coronakrisen

Både Jyske Bank og Sydbank har stoppet planlagt udbetaling til aktionærer grundet coronavirusset.

Både Jyske Bank og Sydbank har stoppet planlagt udbetaling til aktionærer grundet coronavirusset.
Jyske Bank har tirsdag besluttet at indstille et aktietilbagekøbsprogram på 400 millioner kroner grundet coronavirusset. Programmet er en måde at sende overskud tilbage til aktionærerne. (Arkivfoto)

KØBENHAVN: Jyske Bank og Sydbank har droppet en planlagt udbetaling til aktionærerne som følge af situationen med coronavirusset.

Jyske Bank har stoppet et aktietilbagekøbsprogram på 400 millioner kroner. Sydbank har bremset et udbytte på 341 millioner kroner. Det oplyser bankerne tirsdag.

Det sker, efter at Finanstilsynet mandag udtalte, at bankerne bør lade være med at udbetale set i lyset af usikkerhed om coronavirusset.

Forud for det havde erhvervsminister Simon Kollerup (S) i sidste uge opfordret banker til at overveje, om det var rette tidspunkt at udbetale penge til aktionærerne.

Både Sydbank og Jyske Bank oplyser, at udmeldingerne er taget med i overvejelserne.

- Beslutningen er truffet på baggrund af myndighedernes henstillinger til sektoren samt for at signalere, at banken ønsker at understøtte kunderne, skriver Sydbank om sin beslutning.

Banker - og andre virksomheder - fordeler typisk en del af årets overskud til aktionærerne.

Det kan enten ske via et kontant udbytte. Eller det kan være gennem aktietilbagekøb. Det fungerer ved, at banken køber aktier på børsen og derefter annullerer dem.

På den måde bliver værdien af banken fordelt på færre hænder - fordi der er færre aktier i spil.

I Folketinget har Enhedslisten på det seneste især haft fokus på Danske Banks planer om at udbetale et udbytte på 7,3 milliarder kroner.

Kritikken er gået på, at banken samtidig har fået lempet kapitalkravene som et af Folketingets tiltag under coronakrisen.

Efter Simon Kollerups opfordring i sidste uge meldte Danske Bank ud, at den bakkede op om opfordringen til at genoverveje.

Nogle dage forinden havde Danske Bank grundet coronavirusset udskudt sin generalforsamling. Her skulle udbyttet formelt være blevet vedtaget.

Hos Danske Bank er meldingen fortsat, at man genovervejer udbyttet. Det oplyser banken til Finanswatch. Der er endnu ikke sat dato for ny generalforsamling.

Simon Kollerup mener, at Sydbank og Jyske Bank har taget den rigtige beslutning og kommer med en klar opfordring til andre banker.

- Jeg vil klart opfordre alle bankerne til at genoverveje udbytter og aktietilbagekøb.

- Det vigtigste lige nu er, at bankerne har penge nok til at kunne understøtte erhvervslivet, så virksomhederne kan klare sig igennem denne svære periode så godt som muligt, siger ministeren i en skriftlig kommentar.

Nordea, som har mange filialer i Danmark og resten af Norden, har også været inde at overveje, om der skal betales udbytte for 2019. Bestyrelsen i banken vil foreslå på den kommende generalforsamling, at udbytteudbetalingen for 2019 bliver udskudt.

Det oplyser Nordea i en meddelelse tirsdag aften.

Beslutningen kommer på baggrund af en melding fredag aften fra Den Europæiske Centralbank om, at bankerne i eurozonen, herunder Nordea med hovedsæde i Finland, ikke skal betale udbytte eller foretage tilbagekøb af aktier inden den 1. oktober 2020.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.