Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Rapport retter hård kritik mod Boeing efter to dødelige flystyrt

Efter 18 måneders undersøgelse af flytype, der i 2018 og 2019 var involveret i to styrt, er konklusionen klar.

Efter 18 måneders undersøgelse af flytype, der i 2018 og 2019 var involveret i to styrt, er konklusionen klar.
Flyselskabet Boeing har begået gentagne og alvorlige fejl i udviklingen af flytypen 737 Max, der i 2018 og 2019 var involveret i to flystyrt i Indonesien og Etiopien. (Arkivfoto).

WASHINGTON: Det amerikanske flyselskab Boeing og luftfartsmyndighederne i USA bærer begge et stort ansvar for to flystyrt i 2018 og 2019, der kostede 346 mennesker livet.

Det er konklusionen i en stor rapport, der er baseret på 18 måneders granskning af flytypen 737 Max.

Rapporten er udarbejdet for transportudvalget i Repræsentanternes Hus. Her er kritikken sønderlemmende.

- Boeing har fejlet i dets design og udvikling af Max, og FAA (de amerikanske luftfartsmyndigheder, red.) har fejlet i tilsynet med Boeing og certificeringen af flyet, står der blandt andet i rapporten.

Flytypen blev i marts 2019 tvunget til at blive på jorden, mens der blev foretaget en undersøgelse af flytypen.

Onsdag blev rapporten, der fylder 239 sider, offentliggjort.

Her fremgår det, at det flystyrtene "ikke var et resultat af en enkelt fejl eller teknisk fejltagelse".

- De var resultatet af en forfærdelig kulmination af en serie af fejlslåede tekniske formodninger af Boeings ingeniører, mangel på gennemsigtighed i Boeings ledelse og et stærkt utilstrækkeligt tilsyn af FAA, hedder det i rapporten.

Det første flystyrt skete i Indonesien i oktober 2018. Her mistede 189 personer livet.

I marts 2019 styrtede et andet 737 Max-fly ned i Etiopien. Her blev 157 mennesker dræbt. Derefter blev flytypen underlagt flyveforbud.

Boeing skriver en erklæring, at ulykkerne har givet selskabet "en masse alvorlige lektioner".

- Som rapporten også anerkender, har vi som resultat foretaget mange grundlæggende ændringer i selskabet, skriver Boeing ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Også FAA forholder sig til kritikken og skriver i en erklæring, at myndigheden vil arbejde for at "implementere forbedringer, der er identificeret i rapporten".

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.