Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Statue af missionæren Egede udsat for hærværk i København

Tidligere i juni blev en statue af Hans Egede overmalet i Grønland. Nu er det samme sket i København.

Tidligere i juni blev en statue af Hans Egede overmalet i Grønland. Nu er det samme sket i København.
En statue af den dansk-norske missionær Hans Egede ved Marmorkirken i København er blevet udsat for hærværk natten til tirsdag.
Tidligere i juni blev en statue af Hans Egede overmalet i Grønland. Nu er det samme sket i København.
En statue af den dansk-norske missionær Hans Egede ved Marmorkirken i København er blevet udsat for hærværk natten til tirsdag den 30. juni 2020. Hans Egede var missionær i Grønland i 1700-tallet. Frederiks kirke ligger i Frederiksstaden i København En statue af den dansk-norske missionær Hans Egede ved Marmorkirken i København er blevet udsat for hærværk natten til tirsdag. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Tidligere i juni blev en statue af Hans Egede overmalet i Grønland. Nu er det samme sket i København.
En statue af den dansk-norske missionær Hans Egede ved Marmorkirken i København er blevet udsat for hærværk natten til tirsdag den 30. juni 2020. Hans Egede var missionær i Grønland i 1700-tallet. Frederiks kirke ligger i Frederiksstaden i København Hans Egede rejste til Grønland som missionær i 1700-tallet. Både i Nuuk og København er statuer af ham blevet udsat for hærværk. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

KØBENHAVN: En statue af den dansk-norske missionær Hans Egede er blevet udsat for hærværk natten til tirsdag i det indre København.

Det skriver det grønlandske medie Sermitsiaq.ag, som har fået oplysningen bekræftet hos Københavns Politi.

Hans Egede var missionær og kolonialist i Grønland i 1700-tallet.

Statuen er blevet påmalet ordet "decolonize" - afkoloniser - med rød maling. Den står ved Frederiks Kirke - bedre kendt som Marmorkirken.

- Sagen vil blive efterforsket som en hærværkssag, oplyser Københavns Politi til Sermitisiaq.ag tirsdag formiddag.

Tidligere i juni fik en Hans Egede-statue i Nuuk i Grønland samme behandling. Også her skrev gerningsmanden "decolonize" på monumentet.

Hærværket affødte en del debat blandt tilhængere af og modstandere mod statuen. Nogle vil have den helt væk - andre vil have den flyttet.

Borgmesteren i Kommuneqarfik Sermersooq, hvor Nuuk ligger, har besluttet at inddrage byens borgere i beslutningen om, hvad der skal ske med statuen af den dansk-norske missionær.

Også en statue af den danske polarforsker Knud Rasmussen er blevet vandaliseret.

Tirsdag formiddag skriver TV2 Lorry således, at en byste af Knud Rasmussen i Hundested er blevet overhældt med rød maling.

Knud Rasmussen blev født i Grønland i 1879, men flyttede til Danmark som barn. Senere vendte han tilbage til Grønland på adskillige ekspeditioner.

I Hundested har hærværket affødt undren. I byen ligger Knud Rasmussen-museet, og her fortæller museumsinspektør Søren la Cour Jensen til TV2 Lorry, at Knud Rasmussen var en vellidt mand i Grønland.

Den seneste tid er monumenter af fremtrædende kolonialister flere steder i Nordamerika og Europa revet ned eller på anden måde udsat for hærværk.

Det er sket i forbindelse med protesterne mod racisme og politivold efter George Floyds død under en anholdelse i USA.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.