Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Seruminstitut skaber simpel metode til at øge testkapacitet

Ny metode udviklet i Danmark kan medvirke til at øge testkapaciteten i lande, som mangler redskaber til test.

Ny metode udviklet i Danmark kan medvirke til at øge testkapaciteten i lande, som mangler redskaber til test.
SSI arbejder nu på at få udbredt metoden hurtigst muligt, så andre også kan få gavn af den. Derfor bliver den offentliggjort online og sendt per mail til europæiske laboratorier, som frit kan anvende den. (Arkivfoto).

KØBENHAVN: Statens Serum Institut (SSI) har udviklet en simpel og hurtig metode som alternativ til det udstyr, mange laboratorier mangler for at teste for coronavirus.

Det oplyser instituttet i en pressemeddelelse.

Håbet er, at metoden inden for kort tid kan medvirke til at øge testkapaciteten i Danmark og andre lande, som mangler værktøjer til testene.

Metoden er ikke lige så følsom som den hidtidige standardmetode, der benyttes i første trin af en coronatest. Men det vurderes, at det har en meget lille betydning i den nuværende situation.

Det er i trin et, at mange af problemerne opstår i forhold til at teste så mange som muligt. Her bliver RNA-gener isoleret, og det kræver som regel store robotter.

Men med løsningen fra SSI kan det klares "som at koge et æg", som overlæge ved SSI Anders Fomsgaard udtrykker det over for Ekstra Bladet. Det er ham, som fik idéen til den nye metode.

- Vi gør noget så simpelt som at tage en svælgprøve ved podning og varme det op til 98 grader i fem minutter. Det giver faktisk et lige så godt resultat, som hvis man kører det på de dyre, fine robotter, siger han til Ekstra Bladet.

SSI arbejder nu på at få udbredt metoden hurtigst muligt, så andre også kan få gavn af den. Derfor bliver den offentliggjort online og sendt per mail til europæiske laboratorier, som frit kan anvende den.

Anders Fomsgaard fortæller til Ekstra Bladet, at de i seruminstituttet får lykønskninger fra europæiske kolleger. Og de har sågar allerede hjulpet Spanien ud af en penibel situation.

Spanien sendte en nødmail ud om, at de var løbet tør for reagenser og derfor ikke kunne teste flere. De tre forskere bag den nye metode sendte den straks sydpå.

- Det vil sige, at spanierne nu kan køre videre med test. De er lykkelige i Spanien, siger Anders Fomsgaard til Ekstra Bladet.

Han oplyser, at det herhjemme allerede er blevet testet i Odense med gode resultater.

Spørgsmål: Hvor hurtigt kan man lave en coronatest på den her måde?

- Trin to tager halvanden time, så det er vel en time og 35 minutter, siger overlægen til Ekstra Bladet.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.