Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Sådan bruger du nyt om boligmarkedet til din fordel

Der er konstant nyt om boligmarkedet, men der er forskel på, hvilke af tallene du kan og bør bruge strategisk i din egen jagt på ny bolig.

Der er konstant nyt om boligmarkedet, men der er forskel på, hvilke af tallene du kan og bør bruge strategisk i din egen jagt på ny bolig.

Kortere liggetider, færre boliger til salg og rekordhøje priser.

Boligmarkedet står aldrig stille, og slår du op i avisen, er det måske mere reglen end undtagelsen, at du kan få et indblik i den nyeste udvikling.

Seneste har Boligsiden udgivet statistik over antallet af handler på boligmarkedet. Her står det klart, at det gløder med handler af villaer og rækkehuse i området uden for København.

- Det kan man bruge til at se, hvor der er gang i salget - og hvor det er muligt at komme ind på markedet, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea er enig i, at du ved at holde øje med boligmarkedet kan bruge nogle af faktorerne til din fordel.

- Der er for eksempel nogle sæsonudsving på boligmarkedet, hvor det er billigere at købe om vinteren, tilføjer hun.

Du skal dog samtidig være bevidst om, at der er nogle grunde til, at priserne er banket en smule ned om vinteren.

Det er for eksempel meget lettere at vurdere haven om sommeren. Er I på udkig efter en ejerlejlighed, kan det også være svært at afgøre, hvor meget gården vil blive brugt, og om det giver støjgener.

Nye tal for den gennemsnitlige liggetid, afslag og kvadratmeterpris for området kan du også sagtens få gavn af i din boligjagt.

Det kan nemlig give et overblik, før man selv skal forhandle.

- Man kan ikke sætte to streger under, hvis der i gennemsnit bliver givet fem eller ti procent i afslag. Men det giver et billede af, at man måske ikke skal byde udbudsprisen, siger Lise Nytoft Bergmann.

Hvis du kender den gennemsnitlige liggetid for området, kan du også lettere afgøre, om sælger er ved at være mør.

- Har ejendommen længere liggetid end andre i området, så begynder sælger også at spørge sig selv, om prisen skal sættes ned for at få en handel i hus, siger Lise Nytoft Bergmann.

Boligpriserne har i flere år taget et godt nøk opad. Men I må endelig ikke handle overilet af frygt for ikke at kunne følge med priser på himmelflugt.

- Der kan gå panik i folk, hvis de ser boligpriserne stige og tænker, at de ikke kan nå at spare op i samme tempo. Så er der nogle, der kaster sig ind på boligmarkedet, før de havde planlagt, siger hun og tilføjer:

- Det gælder særligt for unge førstegangskøbere, der vil skynde sig ind på markedet, før det er for sent. Men det må man ikke gøre. Det er i værste fald det, der er med til at skabe en boligboble, som vi så i 00'erne.

De høje salgspriser er også et udtryk for, at renterne er faldet, og derfor kan køberne låne flere penge i banken uden egentlig at sidde dyrere i det.

/ritzau fokus/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.