Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Retssag mod coronatiltag får støtte fra Trump-administrationen

Sag om coronarestriktioner i Illinois fører til nye sammenstød mellem den føderale regering og delstater.

Sag om coronarestriktioner i Illinois fører til nye sammenstød mellem den føderale regering og delstater.
Flere barer genåbnede sidste uge i Wisconsin, da delstatens påbud om at blive hjemme blev underkendt i en lignende sag.

WASHINGTON D.C.: Trump-administrationen giver fredag lokal tid støtte til et sagsanlæg mod coronarestriktioner i Illinois.

Det sker på grund af et påbud om at blive hjemme, som delstatens guvernør, demokraten J.B. Pritzker, har givet borgerne i Illinois.

Retten skal vurdere, om guvernøren er gået for langt i forhold til sine beføjelser, og nu har USA's justitsministerium i en skriftlig meddelelse til retten markeret sin støtte til sagsanlægget.

Det ses som en usædvanlig beslutning og endnu en eskalering i konflikten mellem den føderale regering og flere delstatsguvernører, som ifølge Trump er gået for langt med lockdown og påbud om at blive hjemme.

Justitsministeriet mener, at guvernør Pritzker ikke handlede passende, da han fik flyttet sagen fra en domstol i delstaten, hvor den var indgivet af republikaneren Darren Bailey, til en føderal domstol.

En lignende sag resulterede sidste uge i, at et påbud om at blive hjemme i Wisconsin blev underkendt.

Justitsministeriet meddeler, at dets indblanding sker på grund af en bekendtgørelse fra justitsminister William Barr sent i april.

Den beder afdelingen for borgerrettigheder om at undersøge legitimiteten i delstaternes og lokalregeringernes coronavirustiltag.

Tirsdag sendte justitsministeriet et brev til Californiens guvernør, Gavin Newsom. Heri lød det, at delstatens coronatiltag blandt andet krænkede religionsfriheden ved at forbyde indendørs gudstjenester.

Lignende breve blev sendt til myndighederne i Los Angeles fredag.

USA's præsident, Donald Trump, har flere gange sagt, at virksomheder og delstater bør genåbnes hurtigt. Millioner af amerikanere har mistet deres arbejde, og "kuren må ikke være værre end sygdommen", har Trump sagt.

Fredag opfordrede Trump landets guvernører til at lade kirker, moskéer, synagoger, templer og andre religiøse samlingssteder genåbne.

/ritzau/Reuters

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.