Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Regeringen vil ikke forbyde minkavl lige nu trods smitte

Sundhedsmyndighedernes anbefalinger vil påvirke, om der skal indsættes nye dyr efter næste pelsningssæson.

Sundhedsmyndighedernes anbefalinger vil påvirke, om der skal indsættes nye dyr efter næste pelsningssæson.
Miljø- og Fødevareudvalget har kaldt minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling Mogens Jensen (S) i samråd om coronasmitte blandt mink. Samrådet afholdes på Christiansborg, onsdag den 28. oktober 2020.

KØBENHAVN: Et forbud mod minkavl vil ikke kun ramme den enkelte pelsdyravler, men også få "store negative samfundsøkonomiske konsekvenser".

Af den grund har regeringen ingen aktuelle planer om at forbyde minkavl i Danmark.

Det siger fødevareminister Mogens Jensen (S) i et samråd onsdag, hvor temaet er coronasmitte på de danske minkfarme.

- Danmark er en af verdens førende producenter af minkskind. Der produceres årligt 12 til 13 millioner skind her i landet, siger ministeren.

Derudover henviser han til, at pelshuset Kopenhagen Fur i 2018 og 2019 havde en samlet omsætning på 5,2 milliarder kroner.

- Der er derfor tale om en stor produktion med en betydelig følgeindustri, siger Mogens Jensen på samrådet.

Det er indkaldt af SF's fødevareordfører, Carl Valentin.

I alt har fødevareministeren været indkaldt til to samråd onsdag, som begge har omhandlet situationen med coronasmitte blandt mink.

Coronaen har spredt sig som en steppebrand på de danske minkfarme. Det har betydet, at flere besætninger er blevet aflivet.

Den stigende smitte har rejst spørgsmålet om, hvorvidt minkavl skal forbydes i Danmark, som det eksempelvis er i Holland.

Her er det blevet besluttet at fremskynde beslutningen om at stoppe minkavl på grund af flere udbrud med coronavirus.

Men i Holland er situationen ifølge Mogens Jensen anderledes end i Danmark.

- I Holland har man besluttet at lave en udfasning af minkproduktion før coronaen.

- Så det havde været en diskussion, om man ville have den form for produktion i Holland. Og de har en meget mindre produktion end i Danmark, siger ministeren efter de to samråd.

Og det bliver ifølge ministeren sundhedsmyndighedernes anbefalinger, der i høj grad afgør, om der skal indsættes nye dyr på farmene efter næste pelsningssæson.

Regeringen har dog endnu ikke en vurdering fra sundhedsmyndighederne om, hvordan minkproduktionen skal håndteres på lang sigt, siger ministeren efter samrådene.

- Regeringens udgangspunkt er, at vi fortsat skal have minkproduktion i Danmark.

- Og hvad angår muligheden for det, og under hvilke vilkår det kan foregå, afventer vi en rådgivning, der i øjeblikket bliver talt om mellem forskellige myndigheder og branchen.

Onsdag skriver Fødevarestyrelsen på Twitter, at der er smitte på 166 danske minkfarme.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.