Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Regeringen sætter repræsentativ coronatest på pause

Uacceptabelt at regeringen pauser corona-undersøgelse, som var forudsætning for genåbning, mener Enhedslisten.

Uacceptabelt at regeringen pauser corona-undersøgelse, som var forudsætning for genåbning, mener Enhedslisten.
Som en del af den politiske aftale om genåbningen af samfundet blev det aftalt, at der skulle foretages en repræsentativ undersøgelse af virussets udvikling i befolkningen. Undersøgelsen har regeringen sat på pause, hvilket får skarp kritik af Enhedslisten og ærgrer professor Jens Lundgren. (Arkivfoto).

KØBENHAVN: Regeringen har sat den repræsentative undersøgelse af coronasmittens udvikling i befolkningen på pause.

Det viser et notat fra Statens Serum Institut (SSI), skriver Politiken fredag.

17. april indgik regeringen en aftale med Folketingets partier om at udvide første fase af genåbningen.

Her blev det skrevet ind, at "der skal testes et repræsentativt udsnit af befolkningen, så udviklingen kan følges".

Beslutningen om at sætte undersøgelsen på pause er "et klart brud på den politiske aftale", mener Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

- Det er helt uacceptabelt. Det er en del af den politiske aftale, og derfor skal vi naturligvis indkaldes til drøftelser i aftalekredsen, før man ændrer på den politiske aftale, siger Peder Hvelplund til Politiken.

- Det her er jo en hjørnesten i hele teststrategien, og det er et særdeles uheldigt tidspunkt at stoppe den repræsentative overvågning af smitten. Lige nu åbner samfundet med høj hastighed, ligesom vi risikerer at stå over for en anden bølge af epidemien, så er vi jo nødt til at vide, hvor udbredt smitten er.

Årsagen til pausen er, at mange af de borgere, der blev indkaldt til coronatest, ikke er mødt op. Andelen af de fremmødte er ifølge Politiken faldet løbende - og i den seneste indkaldelse til undersøgelsen 31. maj er kun 12,9 procent mødt op.

Professor på Rigshospitalet Jens Lundgren håber, at myndighederne hurtigt genoptager stikprøveundersøgelserne, selv om smittespredningen er på lavt blus i Danmark lige nu.

- Jeg vil bare lige minde om, at problemet i begyndelsen af epidemien netop var, at vi ikke opdagede smittespredningen, før det var for sent. Så det er en dårlig i idé at læne sig tilbage, fordi det er fredstid. Repræsentative undersøgelser er det mest centrale redskab, vi har, til at fange problemerne, før det er for sent.

Politiken har forgæves forsøgt at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.