Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Regering og myndigheder var uenige om coronavirus fra start

Regeringen og dens myndigheder har talt i øst og vest om coronavirus - også bag facaden - tilbage fra februar.

Regeringen og dens myndigheder har talt i øst og vest om coronavirus - også bag facaden - tilbage fra februar.
Regeringen og dens egne myndigheder har talt i øst og vest. Også bag facaden har der helt tilbage fra februar udspillet sig en hård kamp mellem myndigheder og ministerier, mellem politik og sundhedsfaglighed. Her ses et billedet fra et pressemøde den 17. marts.

KØBENHAVN: Helt i den spæde start af coronavirussets indtog i Danmark har regeringen og dens egne sundhedsmyndigheder haft vidt forskellige tilgange til, hvordan virusset skulle håndteres.

Det fortæller en række anonyme kilder til Jyllands-Posten.

De seneste dage har flere uenigheder mellem regeringen og sundhedsmyndighederne set dagens lys.

Blandt andet i forhold til en mere omfattende teststrategi og regeringens afslag på hjælp til flere testkits fra Sydkorea.

Men allerede på et sikkerhedsmøde torsdag 27. februar - dagen, hvor Danmark registrerede det første tilfælde af coronavirus - opstod store uenigheder, skriver Jyllands-Posten.

Ifølge kilderne var statsminister Mette Frederiksen (S) skeptisk over for, om sundhedsmyndighederne gik hårdt nok til værks.

Fra Statsministeriets side havde der været forslag om, at man nærmest burde indespærre og mandsopdække hjemvendte smittebærere fra eksempelvis skisportsområder i Italien og Østrig med vagter.

Sundhedsmyndighederne manede til ro og så ikke megen realisme i den slags.

Ud over statsministeren, departementschefer og ministre var blandt andre faglig direktør for Statens Serum Institut Kåre Mølbak og Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, til stede.

Ifølge Jyllands-Postens kilder udtalte sundhedsmyndighederne, at mere systematisk test og isolering var forhastede initiativer, der kunne fremkalde unødig panik.

En anden ting, der blev påtalt på mødet, var den uklare kommunikation til borgerne.

På et pressemøde den 27. februar, hvor sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og Kåre Mølbak kommenterede det første coronatilfælde, sagde Mølbak, at han ville være varsom med at planlægge flyrejser og sommerferie.

Det var ikke afstemt på forhånd og var farligt for den følsomme rejsebranche, mente regeringen.

Ifølge Michael Bang Petersen, professor i Samfundsvidenskab på Aarhus Universitet og ekspert i krisehåndtering, er det farligt, når kommunikationen på den måde fejler.

- Det går ikke, for politikerne vil have brug for tilliden, når vi kommer hen senere i forløbet, hvor coronavirusset peaker, og vi bliver endnu mere udfordret som samfund, siger han til Jyllands-Posten.

Hverken Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut eller Magnus Heunicke har ønsket at kommentere forløbet over for avisen.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.