Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Redaktør: Trumps håndtering af protester øger splittelse i USA

Sort mands død udløser oprør i USA, og racespørgsmålet vil fylde mere end normalt i præsidentvalgkampen.

Sort mands død udløser oprør i USA, og racespørgsmålet vil fylde mere end normalt i præsidentvalgkampen.
Mandag i sidste uge mistede den sorte amerikaner George Floyd livet under en anholdelse i Minneapolis i delstaten Minnesota. Det har udløst store protester over hele USA og også i andre lande. (Arkivfoto)

KØBENHAVN: Præsident Donald Trumps håndtering af protesterne i USA øger splittelsen i samfundet, og det bringer racespørgsmålet højt op på dagsordenen frem mod præsidentvalget i november.

Sådan lyder vurderingen fra Anders Agner, som er redaktør på netmediet kongressen.com.

- Præsidentens vigtigste rolle er at være en forsonende faktor, som prøver at dæmpe gemytterne og gyde olie på vandene.

- Det gør Trump ikke. Han står klart på den ene side og retter kritik af den anden, lyder det.

Anders Agner vurderer, at særligt to ting vil komme til at fylde meget op til og under valgkampen.

Det ene er raceproblematikken, som er blevet antændt, efter at en sort mand mistede livet under en hårdhændet anholdelse mandag i sidste uge.

Det andet er spørgsmålet om lov og orden.

- Vi ser ikke kun fredelige protester, men også voldsomme optøjer, og det er kommet i fokus på især republikanske platforme.

- Lov og orden respekteres ikke, så præsidenten må sætte hårdt ind for at opretholde det. Det vil vi især komme til at høre Trump og republikanerne tale om, siger Anders Agner.

Han forklarer, at man endnu ikke kan se, at protesterne har indflydelse på opbakningen til Trump.

- Der er ingen tvivl om, at vælgere, som i forvejen ikke kan lide Trump, synes, at han håndterer det fuldstændig horribelt.

- Tilsvarende synes de mennesker, som gjorde ham til præsident, at han har ret i at sætte hårdt mod hårdt.

- Han er endnu længere væk end nogensinde fra at være en samlede faktor. Han har aldrig været hele USA's præsident.

Anders Agner vurderer, at Joe Biden, som med al sandsynlighed bliver Demokraternes præsidentkandidat og dermed Trumps konkurrent, vil bruge situationen til at mobilisere folk mod præsidenten.

- Det er den store øvelse for Biden i det hele taget: Han skal have vælgerne op af sofaen og hen for at stemme Trump ud af Det Hvide Hus.

- Bidens grundpointer i de her dage er: "Trump er uegnet som præsident, og krisesituationen viser, at han ikke er sit ansvar bevidst, så nu må han væltes", siger Anders Agner.

Kampen om at blive USA's næste præsident kulminerer 3. november.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.