Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Redaktør: Claus Hjort kan stå til fængsel efter interview

Redaktør for Olfi mener, at Claus Hjort Frederiksen (V) i voldsom grad har brudt sin tavshedspligt i FE-sag.

Redaktør for Olfi mener, at Claus Hjort Frederiksen (V) i voldsom grad har brudt sin tavshedspligt i FE-sag.
Claus Hjort Frederiksen (V) kan ifølge redaktør på Olfi Peter Ernstved Rasmussen risikere fængselsstraf for et interview med Weekendavisen, hvor han taler om et hemmeligt efterretningssamarbejde med USA.

KØBENHAVN: Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har brudt sin tavshedspligt i så alvorlig grad, at han kan stå til en fængselsstraf.

Det vurderer journalist og redaktør på forsvarsmediet Olfi Peter Ernstved Rasmussen.

Meldingen kommer, efter at Claus Hjort Frederiksen i detaljer har fortalt om et samarbejde mellem Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, og USA's NSA i et interview med Weekendavisen.

Her beskriver han blandt andet, hvordan man opsnapper "datastrømme", arbejder med filtre baseret på "ip-adresser og telefonnumre" samt at forsvarsministre i årevis er blevet briefet om samarbejdet.

- Før interviewet var det udelukkende anonyme kilder, og ingen havde bekræftet samarbejdet. Og forsvarsminister Trine Bramsen (S) sagde selvfølgelig, at hun ingen kommentarer har.

- Men så sidder Claus Hjort Frederiksen i detaljer og fortæller om aftalen. Han har tidobbelt tavshedspligt omkring efterretningstjenestens arbejde.

- Og så - for at kaste smuds på sin efterfølger - afslører han statshemmeligheder i en grad, hvor jeg er dybt rystet, siger redaktøren.

Sidst i august sendte tilsynet en pressemeddelelse ud, hvor det beskrev en lang række kritisable forhold i FE. Blandt andet at FE havde "undladt at følge op på" indikationer på spionage, har en "uhensigtsmæssig legalitetskultur", og FE "uberettiget har behandlet oplysninger" om en ansat i tilsynet.

Efterfølgende har Claus Hjort Frederiksen og flere andre kritiseret Trine Bramsens håndtering af tilsynets arbejde, da aviser efterfølgende har skrevet om det hemmelige samarbejde med USA.

Forsvarsministeren er kaldt i samråd, og Nye Borgerlige mener, at hun bør trække sig.

- Der blev ikke afsløret hemmeligheder i den pressemeddelelse.

- Det virker på mig, som at der er nogle, der har en interesse i at få sagen til at handle om et samarbejde med USA fremfor en kultur i FE, hvor de har ageret uden for lovens rammer, siger Peter Ernstved Rasmussen.

Ekspert i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing, vurderer, at der kan være tale om et brud på tavshedspligten, men understreger, at det i sidste ende kun er en domstol, der kan afgøre det.

- Først og fremmest, for at man bryder sin tavshedspligt, skal de oplysninger, man videregiver eller røber, være fortrolige eller hemmelige.

- Jeg vil da tro, at det er fortroligt, at Danmark har adgang til nogle it-kabler og overvåger dem - og at man får adgang til danskeres oplysninger. Men det er svært at vurdere uden af være fagmand, siger Sten Bønsing.

Han henviser her til sagen mod tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste Jacob Scharf. Han blev tiltalt for i 28 tilfælde bogen "Syv år for PET" at videregive fortrolige informationer. Han blev dømt i byretten for 24 passager, men blev i landsretten kun dømt for en af passagerne.

- Det er ikke lige til, fordi det er en relativ usædvanlig situation. Der er ingen tvivl om, at det er fortrolige oplysninger, når det handler om sygdom, strafbare forhold eller privatøkonomiske forhold, for det er der mange eksempler på.

- Men den præcise afgrænsning af sådan nogle efterforsknings- og sikkerhedsmæssige spørgsmål, det har vi ikke så meget historik på, siger Sten Bønsing.

I forhold til, om man kan bryde sin tavshedspligt ved at bekræfte informationer, der ikke tidligere har været bekræftet, er linjen dog helt klar.

- Det er der ingen tvivl om, at det kan man.

- Hvis der cirkulerer rygter eller oplysninger, og man som myndighedsperson bekræfter dem, så det ikke længere er rygter, så er det en overtrædelse af tavshedspligten.

Forsvarsministeriet oplyser, at det ingen kommentarer har til Claus Hjort Frederiksens interview. Claus Hjort Frederiksen er ikke vendt tilbage på Ritzaus henvendelse.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.