Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Rasmus Paludan var tilbageholdt to dage i Frankrig

Stram Kurs-stifter blev administrativt udvist af Frankrig og frihedsberøvet, til udvisningen kunne realiseres.

Stram Kurs-stifter blev administrativt udvist af Frankrig og frihedsberøvet, til udvisningen kunne realiseres.
Rasmus Paludan er blevet udvist af Frankrig. Han var tilbageholdt et par dage, inden han blev sendt ud af landet på et fly til Sverige. (Arkivfoto).

KØBENHAVN: Stifteren af partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, er på fri fod igen, efter at han 11. november blev tilbageholdt af fransk politi i den franske hovedstad, Paris.

Søndag fortæller Paludan til Ritzau, at han allerede 13. november blev sat fri. Her blev han sendt ud af Frankrig og i selskab med tre betjente sat på et fly mod Stockholm.

- Indenrigsministeriet havde truffet en beslutning om, at jeg administrativt skulle udvises, og så blev jeg administrativt frihedsberøvet, indtil udvisningen kunne effektueres, fortæller Rasmus Paludan.

En administrativ frihedsberøvelse er noget andet end en anholdelse. En anholdelse er et indgreb i strafferetlig sammenhæng, altså i en sag, hvor der er foregået noget ulovligt.

- I Frankrig var myndighedernes opfattelse ikke, at jeg havde gjort noget ulovligt, eller at jeg ville gøre noget ulovligt. Deres opfattelse var, at jeg måske ville gøre noget lovligt, som de ikke brød sig om - nemlig at brænde en koran, fortæller Rasmus Paludan.

Forud for besøget oplyste Paludan til Ritzau, at han havde orienteret den franske ambassade i København om, at han ville demonstrere ved Triumfbuen, og at der ved demonstrationen skulle brændes en koran af.

Han tvivler på, at beslutningen om at udvise ham har været lovlig, da han er EU-borger.

- Man kan sige, at der skal jo virkelig meget til at udvise en EU-borger, som ikke har gjort noget ulovligt, siger Rasmus Paludan.

I august i år gav de svenske myndigheder Paludan et indrejseforbud gældende for to år. Svenskerne mente nemlig, at Paludan ville begå noget ulovligt - i Danmark er han dømt for overtrædelse af den såkaldte racismeparagraf.

Men Paludan svarede igen ved at påberåbe sig svensk statsborgerskab. Hans far er fra Sverige, og da Paludans forældre blev gift, da Paludan var syv år, opnåede han svensk statsborgerskab.

Rasmus Paludan fortæller til Ritzau, at han i forbindelse med tilbageholdelsen i Frankrig bad om at blive sat på et fly til København. Men fordi han var rejst ind på svensk pas, sendte franskmændene ham til Stockholm.

- Det var i hvert fald deres begrundelse. Men reelt var det bare, fordi de gerne ville være på tværs og være irriterende, mener Paludan.

Han fortæller, at han blev modtaget af "en del politi" i Sverige. Senere samme dag rejste han hjem til København.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.