Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Pompeo vil have sat skub i fredsforhandlinger i Afghanistan

Der var ingen meldinger om gennembrud i fredsforhandlinger i Afghanistan trods amerikansk pres.

Der var ingen meldinger om gennembrud i fredsforhandlinger i Afghanistan trods amerikansk pres.
Med et "Stars and Stripes"-mundbind på ankom USA's udenrigsminister, Mike Pompeo til et møde med Talibans forhandlingsdelegation.

DOHA: USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, vil have Taliban og Afghanistans regering til at sætte farten op i deres fredsforhandlinger.

Sådan lyder det i en udtalelse lørdag fra USA's udenrigsministerium efter et møde mellem Pompeo og parterne i Doha i Qatar.

Pompeo vil have "markant mindre vold og opfordrer til at få fremskyndet diskussioner", der kan skabe en "politisk vej frem mod en permanent og omfattende våbenhvile".

Udenrigsministeren mødtes separat med den afghanske regering og Taliban i et luksushotel i Qatars hovedstad.

Hans møde med Taliban varede over en time.

Det fandt sted efter et raketangreb tidligere på dagen i Afghanistans hovedstad, Kabul, som dræbte mindst otte. Taliban har afvist at stå bag, mens Islamisk Stat har taget skylden.

- Jeg er meget interesseret i at høre jeres tanker om, hvordan vi kan øge sandsynligheden for et godt resultat, sagde Pompeo under mødet med Afghanistans regering og påpegede, at begge parter har interesse i fred.

Men før Pompeos afrejse var der ikke nogen meldinger om et gennembrud i forhandlingerne.

Abdullah Abdullah, leder af det øverste afghanske råd for national forsoning, mener dog, at regeringen og Taliban er "meget tæt" på at bryde ud af det dødvande, som har præget forhandlingerne.

Pompeo mødtes også med Qatars emir, Tamim bin Hamad Al-Thani, og landets udenrigsminister.

Han fløj herefter videre til Abu Dhabi på en rundtur, der i alt omfatter syv lande i Europa og Mellemøsten.

Efter flere års gradvis tilbagetrækning blev 2000 amerikanske soldater tidligere denne uge beordret hjem fra Afghanistan, inden præsident Donald Trump går af 20. januar. Samtidig trækkes 500 soldater ud af Irak.

Dermed når USA's militære tilstedeværelse i de to lande et minimum, siden der for omkring ti år siden var over 200.000 amerikanere udstationeret.

/ritzau/AFP

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.