Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Politivold i USA udløser demonstrationer i Aarhus og Odense

Der var demonstration i København søndag. Onsdag går folk på gaden i Aarhus og Odense i protest mod racisme.

Der var demonstration i København søndag. Onsdag går folk på gaden i Aarhus og Odense i protest mod racisme.
Ordene "I can't breathe" er blevet et slags slogan for protesterne mod racisme og politivold. Det var de ord, som 46-årige George Floyd gentog under en anholdelse mandag i sidste uge, som endte med at koste ham livet. Han døde, efter at en hvid politibetjent havde presset sit knæ mod mandens hals i flere minutter. (Arkivfoto)

KØBENHAVN: Protesterne i kølvandet på en sort amerikaners død har spredt sig fra USA til mange andre lande.

Nu skriver Odense og Aarhus sig på listen over byer, der afholder demonstration i protest mod racisme og politivold.

Onsdag holder bevægelsen "Black Lives Matter" demonstration i Aarhus. Det foregår på Rådhuspladsen klokken 17. Det fremgår af en begivenhed på Facebook.

Tirsdag omkring klokken 11 har lige over 1000 personer tilkendegivet deres interesse.

I Odense arrangerer netværket "Racismefri by - Odense for mangfoldighed" en solidaritetsdemonstration. Det begynder på banegårdspladsen onsdag klokken 17, skriver TV2 Fyn.

- Det er en støtte og opbakning til ofrene i USA og alle de mennesker, som er trætte af racisme og diskrimination, siger Lene Junker, der er talsperson for "Racismefri by - Odense for mangfoldighed", til TV2 Fyn.

Søndag var der demonstration i København. "Black Lives Matter" stod bag, og ifølge Københavns Politi toppede demonstrationen med 2000 deltagere.

Protesterne begyndte tirsdag i forrige uge. Det var, dagen efter at amerikaneren George Floyds død.

46-årige Floyd var en sort mand, der mistede livet i forbindelse med en anholdelse i byen Minneapolis.

Også i Storbritannien, Tyskland, Italien, New Zealand og Canada har tusindvis af mennesker været på gaden i protest.

På Trafalgar Square i London knælede hundredvis af demonstranter søndag eftermiddag, mens de råbte: "Ingen retfærdighed, ingen fred".

I den tyske hovedstad, Berlin, samlede store menneskemængder sig foran den amerikanske ambassade.

Graffitikunstnere har malet Floyds ansigt på en del af Berlinmuren efterfulgt af ordene "I can't breathe" (på dansk: "Jeg kan ikke trække vejret").

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.