Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Overlæger: Travlhed bringer patientsikkerheden i fare

Det er umuligt at sikre sig mod menneskelige fejl med det nuværende arbejdstempo på sygehuse, mener overlæger.

Det er umuligt at sikre sig mod menneskelige fejl med det nuværende arbejdstempo på sygehuse, mener overlæger.
På Rigshospitalets patologiafdeling kan fejl som følge af arbejds- og tidspres have "fatale konsekvenser" for patienterne, hedder det i en tilsynsrapport fra oktober 2019. Presset medførte, at frister i kræftpakkeforløb dagligt blev overskredet. (Arkivfoto)

KØBENHAVN: Arbejdspresset på de danske hospitaler og sygehuse er så stort, at patientsikkerheden er i fare.

Det mener formand for Overlægeforeningen Lisbeth Lintz.

- Vi er massivt bekymrede for patientsikkerheden, fordi vi ved, at netop det store arbejdspres betyder, at patientsikkerheden er i fare.

- Vi kan se, at prøvesvar bliver byttet om, og medicin bliver delt forkert ud, hvis patienterne hedder næsten det samme.

- Men når arbejdstempoet er så højt, som vi ser i dag, så sker de her ting, fordi kontrolmekanismerne ikke er tilstrækkelige til at sikre os mod de helt almindelige menneskelige fejl, der bliver begået, siger Lisbeth Lintz.

Hendes advarsel kommer, efter at Jyllands-Posten har fået aktindsigt i en række påbud fra Arbejdstilsynet.

De viser, at stor arbejdsmængde og tidspres på afdelinger på sygehuse på tværs af landet går ud over patienterne.

Lisbeth Lintz peger på, at der politisk kan gribes ind for at afhjælpe problemet.

- Der er brug for en øget tilførsel på cirka to procent (af det samlede sygehusbudget, red.). Vi ved godt, at det er mange penge, men det er der brug for, sådan som det ser ud.

- Vi har fået cirka det halve i budgettet for 2020, så der mangler en yderligere saltvandsindsprøjtning i det danske sundhedsvæsen, siger Lisbeth Lintz.

Organisationen Danske Patienter deler overlægernes bekymring for patientsikkerheden.

- Når patienter kommer for sent i behandling eller kommer ind på en afdeling, hvor der er travlt, så sker der flere fejl. Resultatet af behandlingen bliver i sidste ende ikke så godt, som det skal være.

- Patienterne får simpelthen en dårligere behandling, når der er for travlt, siger direktør for Danske Patienter Morten Freil.

Han mener ikke, at det er nok til at løse problemet, at regeringen har fokus på at uddanne flere læger og sygeplejersker.

Der er brug for at binde hospitaler, kommuner og almen praksis bedre sammen, lyder opfordringen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ser påbuddene som "et nødråb fra et presset sundhedsvæsen".

Han oplyser, at regeringens førsteprioritet er at sikre flere ressourcer og flere medarbejdere.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.