Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Økonom: Svensk afhængighed af eksport giver stort bnp-tab

Trods åben strategi under coronakrisen spår man i Sverige større økonomisk tab end Danmark.

Trods åben strategi under coronakrisen spår man i Sverige større økonomisk tab end Danmark.
Sverige har kørt en strammere nedlukning af landet, end Danmark har. Her er det en cafe i Sveriges hovedstad Stockholm i april. (Arkivfoto)

KØBENHAVN: Selv om Sverige har en meget åben strategi under coronakrisen, forudser landet et større økonomisk tab for 2020 end Danmark.

Konkret forventer Sverige en negativ vækst på syv procent.

I Danmark forventer man en negativ vækst på 5,3 procent.

Tallene blev i begge lande præsenteret tirsdag.

Det sker, selv om meget mere erhvervsliv har været åbent i Sverige under coronakrisen.

Det lyder mærkeligt, siger Kim Blindbæk, seniorøkonom i Sydbank.

Men det skyldes blandt andet, at den svenske økonomi er langt mere afhængig af industriel eksport til verdensmarkedet, hvor mange andre lande har lukket helt ned for modtagelse.

Først og fremmest skal man huske, at der er meget store usikkerheder i forventningerne til den økonomiske vækst, understreger Kim Blindbæk.

- Alligevel virker tallet selvfølgelig mærkeligt, når den svenske økonomi har været langt mere åben end den danske og den norske.

- Det afspejler, at den svenske økonomi er meget afhængig af verdensmarkedet. Selv om økonomien er åben, har virksomhederne svært ved at få varerne ud, siger han.

Det er blandt andet tilfældet i industrisektoren, siger han.

- Når medarbejdere møder ind på de svenske fabrikker, kan de nok producere, men ikke få sendt varerne afsted. For steder, der skal modtage, har ikke nogen på arbejde, siger han.

Desuden, siger Kim Blindbæk, kan det spille ind, at landet har svært ved at få fat i komponenter til sine varer fra for eksempel Kina, der har været hårdt ramt af coronapandemien.

- Og i forhold til den danske økonomi har vi den fordel, at meget af vores eksport er medicinalprodukter. Det er en varegruppe, der er mindre hårdt ramt.

- Uanset hvor dårligt det går, skal eksempelvis diabetesmedicin jo stadig sendes ud, siger Kim Blindbæk.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.