Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Ny Hongkong-lov giver strenge straffe for oprør

Sikkerhedslov giver strenge straffe for "omstyrtende virksomhed" og for kontakt til udenlandske kræfter.

Sikkerhedslov giver strenge straffe for "omstyrtende virksomhed" og for kontakt til udenlandske kræfter.
Politiet i Hongkong trængte tirsdag ind i et indkøbscenter for at opløse en demonstration, der fandt sted få timer inden, at den nye omstridte sikkerhedslov trådte i kraft.
Sikkerhedslov giver strenge straffe for "omstyrtende virksomhed" og for kontakt til udenlandske kræfter.
Politiet i Hongkong trængte tirsdag ind i et indkøbscenter for at opløse en demonstration, der fandt sted få timer inden, at den nye omstridte sikkerhedslov trådte i kraft. Anthony Wallace/Ritzau Scanpix
Sikkerhedslov giver strenge straffe for "omstyrtende virksomhed" og for kontakt til udenlandske kræfter.
Hongkong-indbyggere, der støtter Kina, fejrede tirsdag den nye lov med champagne og kinesiske flag. Tyrone Siu/Reuters

HONGKONG: Oprør eller forsøg på løsrivelse kan fremover give fængsel på op til livstid i Hongkong.

Kinas nye sikkerhedslov for Hongkong er tirsdag eftermiddag dansk tid trådt i kraft, uden at indbyggerne i Hongkong kendte indholdet fuldt ud. Lovteksten er først offentliggjort tirsdag.

Selv Hongkongs egen politiske leder, Carrie Lam, siger, at hun ikke har set lovforslaget, inden det trådte i kraft.

Den Kina-tro leder har trods det beroliget indbyggerne i Hongkong med, at de fleste mennesker ikke ville have grund til bekymring.

Oppositionen har kritiseret den manglende åbenhed omkring den nye og omfattende lov, som Kina mener er nødvendig for at håndtere løsrivelse, oprør, undergravende virksomhed og terror.

Den nye lov åbner blandt andet op for, at der kan idømmes fængsel på livstid for at samarbejde med udenlandske kræfter og for terrorhandlinger.

Det betragtes i nogle tilfælde som terror, hvis man gør skade på visse typer køretøjer og udstyr.

Loven gælder alle, som befinder sig i Hongkong - også udlændinge. Den overtrumfer områdets eksisterende lovgivning, og det kinesiske styre i Beijing overtager ansvaret for at føre juridisk kontrol af "komplekse" sager, som truer rigets sikkerhed.

Virksomheder og organisationer kan også straffes efter den nye lov.

Den nye sikkerhedslov kommer efter store og langvarige demonstrationer mod regeringen, som eskalerede i juni sidste år og har kastet Hongkong ud i den værste krise i årtier.

Loven har vakt international bekymring for, at der nu er taget hul på en langt mere autoritær tid for storbyen.

- Kina har valgt at bryde sine løfter til indbyggerne i Hongkong og gå imod deres forpligtelser overfor det internationale samfund, skriver den britiske udenrigsminister, Dominic Raab, tirsdag på Twitter.

- Storbritannien vil ikke vende ryggen til de løfter, vi har givet indbyggerne i Hongkong, lyder det fra Raab.

Loven er udarbejdet i Kinas hovedstad, Beijing, frem for i Hongkongs egen lovgivende forsamling.

Det har betydet, at Hongkongs 7,5 millioner indbyggere ikke har haft mulighed for at læse formuleringerne og de nye paragraffer.

/ritzau/Reuters

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.