Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Ny beregning: Grænseåbning vil føre til flere smittede

Grænseåbning til nabolande kan øge smittetryk, viser Statens Serum Instituts beregninger.

Grænseåbning til nabolande kan øge smittetryk, viser Statens Serum Instituts beregninger.
Turister kan snart igen komme til Danmark og bo i lejede sommerhuse, og det øger risikoen for nye smittekæder. (Arkivfoto)

KØBENHAVN: En åbning af grænserne kan øge det nuværende smittetryk i Danmark og starte nye smittekæder med coronavirus.

Sådan lyder det i en ny vurdering fra Statens Serum Institut (SSI).

SSI har målt på, hvordan ankomsten af turister ved en grænseåbning vil se ud.

SSI har dog i beregningerne målt på et åbningsscenarie, hvor Sverige også er inkluderet. Det er ikke er tilfældet med den grænseåbning, som regeringen har præsenteret fredag.

Vurderingen har taget udgangspunkt i åbning af grænserne til Norge, Tyskland og Sverige. Danmark har fredag præsenteret en åbning af grænserne til Tyskland, Norge og Island fra 15. juni.

I SSI's beregninger for turister fra Norge, Tyskland og Sverige kan der med den nuværende smitteforekomst ankomme mellem 400-1500 personer med coronavirus uden symptomer til landet.

Det er ved smittede uden symptomer, at risikoen ny spredning af coronavirus er stor.

Da smittetrykket landene at stige i landene, har SSI også regnet på, hvordan ankomsten af personer med coronavirus uden symptomer vil se ud, hvis forekomsten af smitte fordobles.

I det tilfælde kan mellem 750-1500 personer med coronavirus, der ikke udviser symptomer, ankomme til Danmark.

Der er dog en række forbehold. Blandt andet afhænger det af, hvor mange turister der har lyst til at komme til landet.

Også adfærden i befolkningerne i landene betyder meget, lyder det.

Estimaterne er foretaget for sommerhusturister og turister uden for de fire største byer i Danmark. De fire største byer er København, Aarhus, Odense og Aalborg.

I den åbning fra 15. juni, som regeringen præsenterede fredag, er den eneste geografiske restriktion, at turister fra de tre lande ikke må overnatte i København.

Konsekvenserne kan dog begrænses ved at indføre tiltag. Det kan være oplysning om at være forsigtig og udvise hygiejnehensyn, skriver SSI.

Det kan også begrænses, hvis man tilbyder test for coronavirus.

Der er desuden betydelig forskel på risikoen for belastning fra kommune til kommune.

Regeringens åbning af grænserne fra 15. juni indeholder dog en række tiltag, der skal forhindre smittespredning.

Der skal ligeledes foretages stikprøvetest i de områder med flest turister.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.