Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

356 dage efter valget starter forhandlinger om klimaplan

Regeringen har mødt kritik for uambitiøse klimaplaner. Tirsdag kommer Folketingets partier med egne forslag.

Regeringen har mødt kritik for uambitiøse klimaplaner. Tirsdag kommer Folketingets partier med egne forslag.
Ved forhandlingsbordet sidder blandt andre klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

KØBENHAVN: Folketingets partier træder tirsdag aften ind i Finansministeriet for at begynde det første forhandlingsmøde med regeringen om den kommende klimahandlingsplan.

Klimahandlingsplanen er den, der konkret skal give initiativer, som skal sænke Danmarks CO2-udledning med 70 procent i 2030. Og er altså første helt konkrete skridt i at leve op til valgløftet.

Finansminister Nicolai Wammen (S) håber at kunne levere en bred aftale, siger han, inden han går ind til mødet.

- Vi vil lytte til de forslag, der kommer fra de andre partier. Jeg håber, at alle Folketingets partier vil være med til at tage ansvar.

- Vi har lagt et visionært forslag frem, og vi har også sagt, at det er første del af det klimaudspil vi kommer med. Der vil komme andre på den anden side af sommerferien, siger finansministeren.

Afgifter og skatter ønsker han dog ikke som en del af klimahandlingsplanen. Det har De Radikale ellers foreslået.

Det skuffer Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen.

- De store forurenere skal til at betale for deres forurening. Derfor bliver jeg bekymret for regeringens ambitionsniveau, siger hun.

Også De Radikale har svært ved at se, at skatter og afgifter ikke skal være en del af klimaindsatsen. Generelt mener partiet, at regeringens udspil er langt fra nok.

- Det er på høje tid, at vi er kommet i gang. Men vi må sige, at det udspil, regeringen er kommet med, er som at klippe hæk med en neglesaks. Det kommer til at tage alt for lang tid.

- Jeg synes, det er et blodfattigt udspil. Og vi mangler en samlet plan, siger politisk leder for partiet Morten Østergaard.

På vej ind til forhandlingerne anholdt både De Konservative og Venstre, at regeringen ikke har fremlagt en samlet plan.

Partierne frygter, at det vil ende med, at sektorer som landbrug og transport kommer til at sidde tilbage som de sidste og skal løfte en meget stor del af klimareduktionerne.

- Regeringens udspil kommer med to millioner ud af 19 millioner ton CO2-reduktioner, vi skal nå. Så der mangler mildest talt en plan.

- Der er ingen, der skal bilde os ind, at regeringen ikke har gjort sig tanker om resten. Det må de lægge på bordet. Er det sådan, at transport og landbrug står med nitten til sidst? Det holder ikke, siger formand for De Konservative Søren Pape Poulsen.

Klimahandlingsplanen skal få Danmark i mål med at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

I sidste uge spillede regeringen ud med et bud på første del af klimahandlingsplanen.

Udspillet indeholder blandt andet etablering af to energiøer. Olie og gas skal erstattes af grøn fjernvarme eller elektriske varmepumper. Og affaldssektoren skal være klimaneutral i 2030.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.