Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

New Zealand går i recession med rekordstort bnp-fald

Aldrig før har New Zealand oplevet så stor økonomisk tilbagegang som i andet kvartal i år.

Aldrig før har New Zealand oplevet så stor økonomisk tilbagegang som i andet kvartal i år.
17. oktober er der parlamentsvalg i New Zealand, og her vil premierminister Jacinda Arderns regering søge genvalg. (Arkivfoto.)

WELLINGTON: New Zealand har haft et rekordstort bnp-fald på 12,2 procent i andet kvartal som følge af coronanedlukningen.

Det viser officielle tal torsdag.

– Faldet på 12,2 procent i det kvartalsvise bnp er med afstand det største nogensinde i New Zealand, oplyser Statistics New Zealand.

Bruttonationalproduktet er et udtryk for størrelsen af et lands økonomi og er det mest anvendte nøgletal til at måle det. Stigninger eller fald viser, om økonomien vokser eller skrumper.

Med de nye tal er landet officielt gået ind i en recession, som er defineret ved to kvartaler i træk med økonomisk tilbagegang.

Talsmand for Statistics New Zealand Paul Pascoe siger, at også grænselukningen, som begyndte 19. marts, har ramt flere sektorer i økonomien hårdt.

- Detailhandlen, hotelbranchen, restauranter og transportindustrien har oplevet store nedgange, fordi de har været hårdest ramt af det internationale rejseforbud og den strenge landsdækkende nedlukning, siger han.

I de første tre måneder af året var der en økonomisk tilbage på 1,6 procent. Det var generelt ventet, at New Zealand ville gå i recession.

Men faktisk er tilbagegangen på 12,2 procent lavere end de 16 procent, der blev forudset af regeringen i sidste uge.

Tallet er også lavere end de 23,5 procent, som blev forudset i forbindelse med landets finanslov, der blev præsenteret i maj.

17. oktober er der parlamentsvalg i landet, og her vil premierminister Jacinda Arderns regering søge genvalg.

Finansminister Grant Robertson ser den bedre end ventede bnp-udvikling som et resultat af regeringens politik.

- Da vi slog til hårdt og tidligt, betød det, at vi kan komme hurtigere og stærkere tilbage, siger han.

- Økonomer forventer, at vi dette kvartal vil tage et rekordstort spring opad tilbage til vækst.

/ritzau/AFP

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.