Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Medie: Trump fik oplysninger om russisk dusør allerede i februar

Trump fik i februar orientering om, at militante afghanere fik russiske dusører for drab på amerikanere.

Trump fik i februar orientering om, at militante afghanere fik russiske dusører for drab på amerikanere.
Præsident Donald Trump modtog allerede i februar en skriftlig orientering om, at militante afghanere var blevet lovet russiske dusører for at dræbe amerikanske soldater. Det skriver avisen The New York Times, hvilket kan undergrave den amerikanske præsidents forsikringer om, at han aldrig havde hørt om denne trussel. Rapporten kommer på et tidspunkt, hvor USA's styrker er ved at blive trukket ud af Afghanistan. På fotoet demonstrerer afghanere for fred i Kabul.

WASHINGTON: Præsident Donald Trump modtog allerede i februar en skriftlig orientering om, at militante afghanere var blevet lovet russiske dusører for at dræbe amerikanske soldater.

Det skriver avisen The New York Times.

Oplysningerne kan undergrave den amerikanske præsidents forsikringer om, at han aldrig havde hørt om denne trussel.

Trump er under tiltagende pres for at forklare sig i forhold til medierapporter om, at han var informeret om, at den russiske efterretningstjeneste betalte dusører til militante med tilknytning til Taliban for drab på amerikanske soldater i Afghanistan.

Trump og hans administration reagerede ikke på oplysningerne i februar ifølge avisen.

The New York Times skriver med henvisning til to unavngivne embedsmænd, at oplysningerne stod i en skriftlig version af en daglig briefing til præsidenten sidst i februar.

CNN bekræfter oplysningerne, men citerer kilder for, at oplysningerne blev givet til Trump "på et tidspunkt i foråret".

Trump siger, at han ikke fik oplysningerne, og Det Hvide Hus hævder, at de ikke blev givet til præsidenten, fordi de ikke var verificerede.

- De spørgsmål, som rejser sig her, er, om præsidenten var orienteret? Og hvis ikke, så hvorfor ikke? Og hvorfor blev Kongressen ikke orienteret, siger Nancy Pelosi, som er Demokraternes flertalsleder i Repræsentanternes Hus.

De embedsmænd, som The New York Times citerer, siger, at rapporterne om de russiske dusører blev anset for at være tilstrækkelig vigtig og troværdig til at blive medtaget i en skrivelse fra 4. maj i CIA's fortrolige efterretnings-overblik om den internationale udvikling.

Dette er CIA's "flagskibsprodukt" omkring dets løbende efterretningsvirksomhed.

Ifølge The New York Times har USA's efterretningstjenester og specialstyrker i Afghanistan allerede i januar givet meldinger om rapporterne om russiske dusører til Taliban.

Det Nationale Sikkerhedsråd, NSA, holdt sidst i marts et møde om mulige reaktioner, men Det Hvide Hus gav ikke bemyndigelse til nogen form for handling.

- Jeg væmmes ved Trumps inkompetence, hedder det i et tweet fra Tammy Duckworth, som er tidligere helikopterpilot i hæren og kampveteran, og som i dag er demokratisk senator.

- Enten vidste han ikke, at Rusland tilbød dusører for drab på amerikanske soldater eller han tog sig ikke af det, da han hørte om det. Begge dele er uacceptabelt for en øverstbefalende, skriver hun.

/ritzau/AFP

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.