Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Nedsparing kan booste din pension markant

Mange kigger på størrelsen af pensionsopsparingen, men nedsparing og udbetaling betyder også meget. Alene her kan der være mange tusind kroner at hente.

Mange kigger på størrelsen af pensionsopsparingen, men nedsparing og udbetaling betyder også meget. Alene her kan der være mange tusind kroner at hente.

Hvis pensionen nærmer sig, drømmer du måske allerede nu om flere timer i kolonihaven, tid med børnebørnene eller at invitere hele familien ud at rejse.

Men uanset hvad du drømmer om, så overvej, hvordan du prioriterer din opsparing, råder Morten Bruun Pedersen, der er cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

- Folk fokuserer meget på, hvordan og hvor meget de skal spare op. Men alene ved at tænke på nedsparing kan man få op mod 400.000 kroner ekstra mellem hænderne, siger han.

Tricket er at prioritere sine værdier:

Du har måske en livrentepension, en ratepension, en ATP-opsparing, penge på en indlånskonto og en bolig.

Nogle har lidt mindre - andre har mere - i form af eksempelvis aktiedepot eller investeringer.

- Men beskatningen af pengene er vidt forskellig. Og samtidig er der forskel på, hvordan pengene modregnes i andre ydelser. Derfor kan man spare rigtig meget ved at tilrettelægge udbetalingen, siger Morten Bruun Pedersen.

Med andre ord: Det er ikke ligegyldigt, hvornår pengene udbetales og hvorfra.

- Hvis du har penge stående i frie midler, kan det som tommelfingerregel betale sig at bruge dem allerførst, siger Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

Kig også på din bolig.

Mange vælger at sælge det store hus og flytte i noget mindre.

Men der er andre muligheder, hvis du vil blive boende.

- Det kan være, at huset er steget i værdi, eller at man har afdraget så meget, at man kan optage lån i friværdi. Det er også en måde at få penge - ved at "aktivere" husets værdi, siger Morten Bruun Pedersen.

Omvendt er det ofte en fordel at lade pensionsopsparingen stå, så længe man kan undvære den.

Det er der flere grunde til.

- Pensionsordninger har typisk et gunstigt skattemiljø, fordi man blandt andet betaler en mere lempelig afkastskat end på en almindelig konto, siger Brian Friis Helmer.

Derudover risikerer du at blive modregnet i andre ydelser - eksempelvis folkepensionstillæg - hvis du modtager hele pensionen på dag ét.

- En klassiker er, at man får en stor pulje penge på én gang fra aldersopsparing eller kapitalpension. Men hvis man bliver modregnet, er det måske smartere at bede om at få mindre bidder ad gangen, siger Brian Friis Helmer.

Så overvej, hvordan - og over hvor mange år - pengene skal udbetales.

Og regn på, om pensionspengene kommer i karambolage med folkepensionstillægget.

Herefter kan du lægge en plan.

- Måske er du så godt stillet, at du slet ikke får folkepensionstillæg i forvejen. Eller måske er det vigtigere for dig at have mange penge til at rejse for de første år, selv om du bliver modregnet, siger Brian Friis Helmer.

/ritzau fokus/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.