Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Navalnyjs stab peger på vandflaske som våben i attentatforsøg

Oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj blev ifølge egne rådgivere forgiftet ved at drikke af en vandflaske.

Oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj blev ifølge egne rådgivere forgiftet ved at drikke af en vandflaske.
Den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyjs assistenter siger, at han blev forgiftet ved at drikke af en vandflaske på sit hotelværelse i den sibiriske by Tomsk - og ikke af en kop te i lufthavnen, som tidligere antaget. (Arkivfoto)

BERLIN: Den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyjs stab oplyser, at han blev forgiftet ved at drikke af en vandflaske på sit hotelværelse 20. august i den sibiriske by Tomsk - og ikke af en kop te i lufthavnen, som tidligere antaget.

Navalnyjs hold har fremsat udtalelsen på det sociale medie Instagram sammen med en video.

Navalnyjs stab skriver, at de sørgede for at få undersøgt hotelværelset, efter at politikeren havde forladt Tomsk og blev syg om bord på et indenrigsfly på vej fra Tomsk til Moskva.

- Da det stod fuldstændig klart for os, at Navalnyj ikke blot "var sløj", sørgede vi for at få alt, som hypotetisk kunne have været anvendt, kom til Tyskland, hedder det.

Navalnyjs medarbejdere lover at offentliggøre flere detaljer via deres egen YouTube-kanal.

Navalnyj er indlagt på et hospital i Berlin efter at være blevet udsat for nervegiften Novitjok. Hans allierede har tidligere antaget, at han blev forgiftet, da han drak en kop te under et besøg i Sibirien 20. august.

Han blev først indlagt på et sygehus i Omsk, men lægerne der var ikke i stand til at fastslå, hvad han fejlede.

Den russiske oppositionspolitiker lagde tidligere på ugen et foto ud på Instagram, hvor han sidder op i sengen på hospitalet i Berlin. Han er nu i stand til at trække vejret uden brug af hjælpemidler.

Den tyske regering oplyste mandag, at laboratorier i Sverige og Frankrig har bekræftet et tysk militærhospitals oplysning om, at det var nervegiften Novitjok, der blev brugt mod Navalnyj.

Dermed bør Ruslands kritik af Tyskland høre op i denne sag, sagde den tyske udenrigsminister, Heiko Maas.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, har bedt om en god forklaring fra den russiske regering, som afviser at have noget med sagen at gøre.

Navalnyj har sagt, at han ønsker at vende tilbage til Rusland så hurtigt som muligt.

/ritzau/Reuters

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.