Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Mild influenzasæson forhøjede svenske coronadødstal

Mange svagelige, som overlevede mild influenza, døde i stedet under coronapandemien, siger statsepidemiolog.

Mange svagelige, som overlevede mild influenza, døde i stedet under coronapandemien, siger statsepidemiolog.
Sveriges høje coronadødstal kan delvist forklares med, at der var en mild influenzasæson i 2019, mener statsepidemiolog Anders Tegnell. Han siger, at den milde sæson medførte, at mange syge og svagelige, som sædvanligvis dør under en influenzaepidemi, overlevede. De døde i stedet under coronapandemien.

STOCKHOLM: Sveriges høje coronadødstal kan delvist forklares med, at der var en mild influenzasæson i 2019, mener statsepidemiolog Anders Tegnell.

Han siger, at den milde sæson medførte, at mange syge og svagelige, som sædvanligvis dør under en influenzaepidemi, overlevede. De døde i stedet under coronapandemien. Det siger Tegnell til Dagens Nyheter.

- Det, som man nu har set, er, at de lande, som har haft en ret så lav dødelighed af influenza i de seneste to eller tre år som for eksempel Sverige - har en vældig høj overdødelighed af Covid-19. Det siger den svenske statsepidemiolog.

- Mens de lande, som havde høj influenzadødelighed de to seneste vintre som for eksempel Norge, har haft en ganske lav covid-dødelighed. Man har set samme tendens i flere andre lande. Dette er måske ikke hele forklaringen, men en del af den, mener Tegnell.

87.575 er indtil nu testet positiv for coronavirus i Sverige, hvor der er registreret 5.860 coronarelaterede dødsfald.

Sverige har dermed 58 dødsfald per 100.000 indbyggere, hvilket er næsten lige så mange som USA. Norge har til sammenligning 5, Finland 7 og Danmark 11 dødsfald per 100.000 indbyggere. Gennemsnittet på globalt plan er 12.

Mens andre lande er hårdt ramt af nye coronatilfælde, går det den rigtige vej i Sverige. De seneste 14 dage er der kun registreret 22,2 smittetilfælde per 100.000 indbyggere i Sverige mod 48,5 i Danmark og 28,4 i Norge.

Det fremgik af en opgørelse onsdag fra Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og Sygdomskontrol, ECDC.

Især i sydeuropæiske lande som Spanien, Frankrig, Tjekkiet og Malta er smittetallene høje med flere end 100 tilfælde per 100.000 indbyggere.

22 ud af Europas 31 lande har i perioden haft højere smittetal end Sverige, fremgår det af opgørelsen.

Tegnell mener, at Sveriges omstridte coronastrategi nu bærer frugt.

/ritzau/TT

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.