Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Mette F: Klimaregning bliver for stor uden ny teknologi

Der skal ny teknologi på banen, hvis Danmark skal indfri 70-procents målsætning. Ellers bliver det for dyrt.

Der skal ny teknologi på banen, hvis Danmark skal indfri 70-procents målsætning. Ellers bliver det for dyrt.
Ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) vil konsekvenserne af den grønne omstilling være alt for voldsomme for det danske samfund, hvis ikke man afventer ny teknologi. Det siger hun ved et møde for Grønt Erhvervsforum.

KØBENHAVN: Statsminister Mette Frederiksen (S) har i den seneste tid fået kritik fra sine støttepartier for ikke at være ambitiøs nok på klimaområdet. På onsdagens møde i Grønt Erhvervsforum står statsministeren dog fast.

Ifølge Mette Frederiksen vil konsekvenserne af den grønne omstilling være alt for voldsomme for det danske samfund, hvis ikke man afventer ny teknologi.

Eller sagt på en anden måde: Politikerne på Christiansborg kan ikke sætte sig ned i efteråret og træffe beslutninger, der skal indfri målsætningen om en reduktion af udledningen af drivhusgasser på 70 procent i 2030.

- Det haster med den grønne omstilling. Vi skal tage alle de kloge beslutninger, vi kan nu.

- Men hvis man beslutter vejen til de 70 procent alene på baggrund af de kendte teknologiske løsninger i dag, så vil det have alt for store konsekvenser, siger Mette Frederiksen.

Hun fremhæver blandt andet den nylige rapport fra Elbil-kommissionen. Den pegede på, at det vil udløse en milliardregning til samfundet og bilejerne, hvis man skal nå én million elbiler i 2030.

Og det vil blot bidrage med under en tiendedel af den reduktion, der skal til for at nå 70 procent.

- Det vil koste samfundet fem milliarder kroner i 2030 at få én million elbiler. Og så er der konsekvenserne for det enkelte menneske, som har brug for en bil, siger Mette Frederiksen.

Politikerne bliver nødt til at tage bestik af, at der vil komme teknologi i de kommende år, som kan hjælpe til at indfri målsætningen.

Hvis ikke man forlader sig på det, så bliver regningen alt for stor for Danmark, mener Mette Frederiksen:

- Så vil vi miste danske virksomheder og danske arbejdspladser. Vi vil øge uligheden og gøre samfundet fattigere. Vi vil miste forudsætningen for, at det her overhovedet kan lade sig gøre: Den fantastiske opbakning fra befolkningen til den grønne omstilling.

- Og vi risikerer at miste vores position internationalt som et førende land på klimaområdet. For hvis et af de mest ambitiøse lande sætter alle de ting over styr for at indfri klimamålsætningen, så bliver vi ikke et forbillede for andre lande, siger Mette Frederiksen.

Udmeldingen har fået kritik fra flere steder, hvor argumentet er, at man ikke må forlade sig på mulige fremtidige teknologiske løsninger.

- Det giver ikke mening at lægge hele ansvaret for 2030-målet over til fremtidens politikere. Det giver heller ikke mening bare blindt at håbe på, at teknologien kommer og redder os.

- Hvis ikke vi handler nu, vender vi det døve øre til både eksperter og til det overvældende flertal af danskerne, der ønsker grøn handling, skriver klimaordfører for De Radikale Ruben Kidde i en kommentar.

Administrerende direktør for Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen peger ligesom Mette Frederiksen på, at der skal fokus på teknologisk udvikling.

- Der er 340 forslag i klimapartnerskaberne, og det er kun nogle af dem, vi er begyndt at implementere. Så nu handler det om at få sat rigtigt meget skub i den grønne omstilling og den teknologiudvikling, der er nødvendig, sagde han forud for mødet.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.