Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Mette F. forsvarer mail til Brostrøm om faglighed

Brostrøm blev bedt om at tilsidesætte princip om rimelighed og anerkende regeringens forsigtighedsprincip.

Brostrøm blev bedt om at tilsidesætte princip om rimelighed og anerkende regeringens forsigtighedsprincip.
Statsminister Mette Frederiksen (S) forsvarer, at direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm blev bedt om at tilsidesætte embedsmænds vanlige princip om rimelighed og i stedet anerkende regeringen "ekstreme forsigtighedsprincip".

KØBENHAVN: Statsminister Mette Frederiksen (S) ser intet odiøst i, at en højtstående embedsmand blev bedt om at lægge sin faglighed til side i forbindelse med coronasituationen.

Det er Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, der i marts blev bedt om at droppe embedsmændenes grundprincip om rimelighed og i stedet anerkende regeringens "ekstreme forsigtighedsprincip".

På et pressemøde bliver hun fredag spurgt ind til det.

- Helt generelt gælder det, at enhver regering skal lade sig rådgive, men den politiske prioritering, der må være vedtaget på sundhedsområdet, skal være politisk besluttet, siger hun.

Sundheds- og Ældreministeriets departementschef, Per Okkels, bad dog netop Søren Brostrøm om at tage hensyn til regeringens input, før lægen svarede ud fra sit sundhedsfaglige grundlag.

Det skriver flere medier, der er i besiddelse af mailen, herunder Politiken og Berlingske.

I mailen skriver Okkels 14. marts, at "før du svarer, skal du forlade ansvaret for proportionalitet i anerkendelse af et ekstremt forsigtighedsprincip".

Spørgsmålet er derfor, hvad der stod i vejen for, at man først fik en sundhedsfaglig anbefaling, som man dernæst kunne tage med i overvejelserne.

- Vi har med myndighederne diskuteret test gennem en lang periode, og der har også her været mange diskussioner om, hvad det var og er for en strategi, Danmark skal forfølge, siger Mette Frederiksen.

- Fra regeringens side er vi af den fuldstændig klare overbevisning, at der skal testes mange, og der skal testes bredt, for det er en af de måde, hvorpå vi kan følge med i denne sygdoms udvikling.

Hun mener ikke, at man kan sige, at regeringen ikke har lyttet til de sundhedsfaglige input. For eksempel var lukningen af grænserne en politisk beslutning, for det var ikke en anbefaling fra Sundhedsstyrelsen.

- Præmissen om, at vi ikke har lyttet til Sundhedsstyrelsens, er ikke rigtig.

- Vi har valgt at lade os rådgive af flere forskellige myndigheder. Vi er stolte af, at vi sammen med Folketinget har truffet de beslutninger, vi har, siger Mette Frederiksen.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.