Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Medie: Trump nominerer afdød dommers afløser om få dage

Donald Trump forventer hurtigt at nominere en konservativ dommer til USA's Højesteret, skriver medie.

Donald Trump forventer hurtigt at nominere en konservativ dommer til USA's Højesteret, skriver medie.
USA's præsident, Donald Trump, møder pressen Bemidji kort efter meldingen om højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburgs død.

WASHINGTON D.C.: USA's præsident, Donald Trump, forventer i løbet af de kommende dage at nominere en kandidat til at udfylde nu afdøde Ruth Bader Ginsburgs sæde i Højesteret.

Det siger unavngivne kilder med kendskab til situationen til ABC News.

Ifølge ABC News er listen med potentielle kandidater kort, og den inkluderer mindst én kvinde.

USA's højesteret har indtil nu bestået af fem konservative dommere og fire liberale, men efter Ginsburgs dødsfald har Trump nu muligheden for at udvide det konservative flertal markant inden præsidentvalget 3. november.

Han er den første præsident siden Ronald Reagan i 1980'erne, der får muligheden for at nominere tre personer til livstidsstillinger ved Højesteret.

Sker det, vil Trump kunne sende USA's højeste domstol i en mere konservativ retning i årtier.

Det kan få stor betydning for amerikanernes hverdag, da Højesteret afgør sager om alt fra abort til våbenlovgivning og selv præsidentens magtbeføjelser.

Trump har endnu ikke sagt noget om sine planer for en eventuel afløser for Ginsburg.

Men han siger fredag i en meddelelse, at "vores nation sørger over tabet af en gigant inden for lovgivning".

Ginsburgs nu ledige sæde forventes at starte en hård kamp mellem Demokraterne og Republikanerne i det amerikanske senat, der skal godkende alle nye højesteretsdommere.

Flertalslederen i Senatet, republikaneren Mitch McConnell, skriver fredag på Twitter, at der vil blive stemt om Trumps højesteretsnominering i Senatet.

Det er på trods af, at flere topdemokrater fredag siger, at en ny højesteretsdommer først bør udnævnes efter præsidentvalget.

Det gælder blandt andet den demokratiske mindretalsleder i Senatet, Chuck Schumer, og præsidentkandidat Joe Biden.

Situationen minder om, da tidligere højesteretsdommer Antonin Scalia døde i februar 2016 ti måneder før det års præsidentvalg.

Dengang forhindrede Mitch McConnell daværende præsident Barack Obama i at udnævne en afløser, fordi han mente, at en eventuelt nye præsident skulle have muligheden for at gøre det.

Demokraterne kan få svært ved at gøre det samme denne gang, fordi Republikanerne sidder på flertallet i Senatet.

/ritzau/Reuters

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.