Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Hjælp til Libanon med effektivitet og transparens

Stats- og regeringsledere vil yde det kriseramte Libanon hjælp uden om korrupte og ineffektive organer.

Stats- og regeringsledere vil yde det kriseramte Libanon hjælp uden om korrupte og ineffektive organer.
Emmanuel Macron besøgte torsdag Beirut. Mindst 158 personer har mistet livet efter eksplosionen på Beiruts havn, mens over 6000 meldes såret. (Arkivfoto)

PARIS: En lang række af verdens lande nåede søndag til enighed om at yde "større ressourcer" til det kriseramte Libanon.

På en videokonference vedtog stats- og regeringsledere fra hele verden at yde hjælp direkte til den libanesiske befolkning efter en katastrofal eksplosionsulykke.

- I alt har donorlandene lovet over 250 millioner euro (op mod 1,9 milliarder kroner), oplyser den franske regering.

Eksplosionen dræbte mindst 158, sårede omkring 6000 og gjorde op mod 300.000 hjemløse i Beirut.

Da der er udbredt korruption i Libanon enedes donorlandene om at hjælpen skal gives direkte med "den største effektivitet og transparens".

- Hjælpen skal komme rettidigt, og den skal være tilstrækkelig, og dækkende over for de behov, der er i befolkningen, hedder det i et slutkommuniké fra donormødet.

Det var Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, som var vært og initiativtager til konferencen sammen med FN. Blandt deltagerne var den amerikanske præsident, Donald Trump.

- Det internationale samfund har pligt til at støtte det libanesiske folk efter eksplosionen, sagde Macron ved donorkonferencens åbning.

- Libanons fremtid er på spil, pointerede han.

Mange regeringsledere var tøvende med at donere store beløb til den libanesiske regering, som af store dele af befolkningen bliver anset som korrupt.

Macron understreger imidlertid fra begyndelsen, at den internationale hjælp skal koordineres via FN i Libanon.

Det vil formentlig koste adskillige milliarder at genopbygge Beirut. Økonomer har vurderet, at eksplosionen kan gøre kål på op mod 25 procent af landets bruttonationalprodukt.

Nødhjælpen til Libanon vil blandt andet gå til genopbygning, fødevarer og medicinsk udstyr.

Forud for konferencen har blandt andet Danmark og Tyskland annonceret nye bidrag til Libanon.

Danmark giver yderligere 150 millioner kroner til Libanon. Og Tyskland vil give 10 millioner euro i nødhjælp til landet. Det svarer til knap 75 millioner danske kroner.

/ritzau/Reuters

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.