Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Litauens centrum-højre opposition venter sejr

Oppositionen, som består af Fædrelandsforbundet og Litauens Kristelige Demokrater, synes at have vundet terræn blandt den baltiske stats knap 2,5 millioner vælgere.

Oppositionen, som består af Fædrelandsforbundet og Litauens Kristelige Demokrater, synes at have vundet terræn blandt den baltiske stats knap 2,5 millioner vælgere.
Litauens centrum-venstre premierminister, Saulius Skvernelis, står til at tabe et parlamentsvalg søndag til den konservative økonom Ingrida Simonyte, som er 45 år og meget populær blandt unge.

VILNIUS: Litauen holder søndag den anden og sidste runde af et parlamentsvalg, som er blevet overskygget af coronapandemien.

Oppositionen, som består af Fædrelandsforbundet og Litauens Kristelige Demokrater, vandt første valgrunde den 11. oktober og venter at vinde regeringsmagten.

I valgkampen har den konservative opposition især kritiseret den regerende centrum-venstre koalitions håndtering af coronakrisen.

Ved den første valgrunde den 11. oktober klarede den konservative Hjemlands-Union, der har rod i landets gamle anti-sovjetiske bevægelse, sig klart bedre end regeringen, som består af Den regerende Union af Landmænd og De Grønne.

I den seneste tid er der registret rekordmange nye corona-smitteitilfælde i landet. Men antallet af corona-relaterede dødsfald ligger under gennemsnittet i EU, og Litauens økonomi har klaret sig relativt godt.

Under valgkampen har premierminister Saulius Skvernelis lovet statslige nationale apoteker og en årlig bonus til pensionister.

Den 50-årige Skvernelis, som er tidligere politichef, har stået i spidsen for omfattende reformer rettet mod korruption og dårlige veje, hvilket tidligere har sikret ham stor opbakning i fattige områder og blandt ældre vælgere.

Han har skabt sig en platform som et centrum-venstre-alternativ til de erhvervsvenlige og politisk elitære partier på højrefløjen. Men ved sidste år præsidentvalg fik han kun en tredjeplads med 20 procent af stemmerne.

Han tabte til to centrumhøjre kandidater. Ledende liberale politikere beskylder ham for arrogance. Skvernelis er gift og far til to.

Hans vigtigste rival ved valget er den konservative økonom Ingrida Simonyte, som blev nummer to ved præsidentvalget sidste år. Hun er populær for hendes håndtering af landets økonomi under finanskrisen i 2009.

Den 45-årige konservative politiker er ligesom den siddende regeringsleder en stærk EU-tilhænger. Hun er især populær blandt unge og er kendt som en markant forkæmper for homoseksuelles rettigheder i det overvejende katolske land.

Litauen har givet asyl til hundredvis af medlemmer af Hvideruslands opposition under den aktuelle krise i nabolandet. Blandt dem er oppositionslederen Svetlana Tikhanovskaa.

/ritzau/AFP

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.