Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Lgbt-personer undgår offentlige rum og er markant mere ensomme

Ligestillingsminister er "meget" bekymret over ny rapport om lgbt-personers vilkår.

Ligestillingsminister er "meget" bekymret over ny rapport om lgbt-personers vilkår.
Ny rapport viser, at mange lgbt-personer føler sig bange og undlader visse offentlige steder. (Arkivfoto)

KØBENHAVN: Mere end hver fjerde lgbt-person har det sidste år undgået at færdes visse offentlige steder, og hver anden homoseksuelle mand undlader ofte eller altid at holde i hånd med sin partner på grund af frygt for diskrimination eller vold.

Desuden føler over fem gange så mange lgbt-personer som andre danskere sig ensomme.

Det viser ny rapport, der får ligestillingsminister Mogens Jensen (S) til at erklære sig både ked af det og bekymret.

- Det er skuffende og trist, at det stadig er sådan i år 2020 i Danmark, at mennesker med en anden seksualitet i så stort omfang undlader at gøre ting, man normalt gør med sin kæreste, siger Mogens Jensen.

Han bider desuden mærke i, at over halvdelen af respondenterne i rapporten siger, at de ikke er åbne om deres seksualitet på arbejdspladsen.

Han anerkender, at Danmark er nået langt som et progressivt land med en liberal lovgivning på området.

- Alligevel er det ikke tilfredsstillende, når så mange ikke tør være åbne om, hvem de er som personer, siger Mogens Jensen.

Rapporten er udarbejdet af Als Research for ligestillingsministeren. I alt 3571 lgbt-personer har svaret.

Hos Landsforeningen for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner, LGBT Danmark, siger sekretariatschef Susanne Branner, at man godt er klar over, at mange lgbt-personer føler sig udsatte og diskriminerede.

- Rapporten her slår endnu en gang fast, at det frisind, vi bryster os af i Danmark, er meget forskellig fra den levede realitet, siger hun.

Hun mener, at der bør være langt mere fokus på problemet allerede i grundskolen, hvis forholdene virkelig skal forbedres.

- Det, man bliver mødt med i dagens grundskole, er et ciskønnet, heteronormativt syn. Der er en eklatant mangel på fokus på det her i grundskolen, siger hun.

De kritisable forhold giver anledning til at handle - også politisk, mener Mogens Jensen.

- Vi har taget initiativ til en lovgennemgang, hvor vi ser på, hvordan lovgivningen er for lgbt-personer. Om der er ting, der skal rettes op, så vi via lovgivningen sender de rigtige signaler, siger han.

Ifølge Susanne Branner handler det blandt andet om at skabe mødesteder ude i provinsen for lgbt-personer.

- Næsten halvdelen af voksne lgbt-personer bor i København. Hvis vi vil den her mistrivsel til livs, skal man have steder at møde ligesindede langt tidligere i livet, siger hun.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.