Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Læger foreslår teenagesamtaler for at forebygge mistrivsel

Unge skal have bedre mulighed for at fortælle, hvis de mistrives, mener læger, som foreslår særlige samtaler.

Unge skal have bedre mulighed for at fortælle, hvis de mistrives, mener læger, som foreslår særlige samtaler.
En rapport viste i juni, at mange unge er presset af forventninger og ting, de skal nå i form af lektier, venner, familie og sociale medier.

KØBENHAVN: Faste samtaler med teenagere ved 14-årsalderen skal forebygge, at unge mistrives psykisk.

Sådan lyder et forslag fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO) onsdag i Berlingske.

En rapport fra Børns Vilkår og TrygFonden viste i juni, at op mod hver tredje pige i 9. klasse ofte eller hele tiden føler sig stresset.

Med forslaget er håbet, at man kan skabe en ordning på linje med faste børneundersøgelser, hvor teenagere kan tale om mulige problemer.

- Det skal gøre det lettere for de unge at tage mod til sig og fortælle, når de mistrives, siger Mireille Lacroix, næstformand i PLO, til Berlingske.

- Hvis vi allerede nu får skabt en relation, kan det være, at flere vil komme tilbage, når det virkelig gælder. På den måde kan vi tage det i opløbet, i stedet for at det udvikler sig.

Rapporten fra juni viste også, at mange er presset af forventninger og ting, de skal nå i form af lektier, venner, familie og sociale medier.

Dertil kommer, at der i de seneste syv år er sket en fordobling i andelen af børn, der får en psykiatrisk diagnose.

Flere organisationer mener, at grundtanken i idéen er god.

Men de lufter bekymringer i forhold til lægernes psykiatriske faglighed.

Det gælder blandt andet Sind – Landsforeningen for psykisk sundhed.

- Vi kan være bekymrede for, om alle har forudsætningerne til at tage samtalerne om emnet. Selv om vi oplever, at mange læger vil have fokus på det mentale helbred, er det ikke alle, der er lige interesserede i psykiatrien eller ved så meget om det, siger Knud Kristensen, formand for Sind, til Berlingske.

Imens siger Linda Hardisty Bramsen, formand for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab, til avisen, at hun frygter en sygeliggørelse af børnene, når de bliver indkaldt til samtaler.

Regionerne forhandler i øjeblikket om forslaget.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.