Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Kvindemarcher i USA forlanger Trumps dommerplan skrottet

"Dump Trump" lyder det ved kvindemarcher i USA, der opfordrer amerikanerne til at bruge deres stemmeret.

"Dump Trump" lyder det ved kvindemarcher i USA, der opfordrer amerikanerne til at bruge deres stemmeret.
Tusindvis af mennesker - langt de fleste kvinder - var lørdag samlet i Washington for at protestere mod præsident Donald Trumps beslutning om at nominere en kandidat til den ledige plads i USA's højesteret inden valget om lidt over to uger. Også i flere andre amerikanske byer var der demonsstrationer.
"Dump Trump" lyder det ved kvindemarcher i USA, der opfordrer amerikanerne til at bruge deres stemmeret.
Tusindvis af mennesker - langt de fleste kvinder - var lørdag samlet i Washington for at protestere mod præsident Donald Trumps beslutning om at nominere en kandidat til den ledige plads i USA's højesteret inden valget om lidt over to uger. Også i flere andre amerikanske byer var der demonsstrationer. Erin Scott/Reuters
"Dump Trump" lyder det ved kvindemarcher i USA, der opfordrer amerikanerne til at bruge deres stemmeret.
Women''s March activists participate in a nationwide protest against U.S. President Donald Trump''s decision to fill the seat on the Supreme Court Nogle af demonstranterne i Washington hyldede den afdøde højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg - kendt som RBG - og viste deres modstand mod Trumps beslutning om hurtigt at få en afløser på plads. Ginsburgs barnebarn har sagt, at et af de sidste ønsker, den nu afdøde højesteretsdommer ytrede, var, at hendes afløser skal udpeges af den næste præsident. Michael Mccoy/Reuters

WASHINGTON: Tusindvis af demonstranter var lørdag på gaden i flere byer i USA for at vise deres modstand mod præsident Donald Trumps beslutning om at indsætte en ny, konservativ højesteretsdommer kun få uger inden valget 3. november.

Langt de fleste af dem, der deltog i protesterne, var kvinder.

De bar skilte med slagord som "Dump Trump" og "Trump/Pence: Ud nu" samt opfordringer til at stemme ved valget.

Andre bar billeder af den afdøde højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg.

Trump har nomineret den konservative dommer Amy Coney Barrett til den post i USA's Højesteret, der er blevet ledig med Ruth Bader Ginsburgs død.

Demokraterne - og et flertal af amerikanerne - mener imidlertid, at det skal være op til den næste præsident at udpege den næste dommer.

Demonstranterne gik gennem gaderne tæt ved Det Hvide Hus i den amerikanske hovedstad, Washington. Der var også var protester i andre storbyer.

- Det er virkelig vigtigt at være her og forsøge at opmuntre folk til at stemme Trump og hans kvindefjendske politikker ud, siger Yvonne Shackleton. Hun var en af de omkring 300 demonstranter, der var samlet i New York.

Ifølge arrangørerne var der demonstrationer i samtlige af USA's 50 stater.

Demonstrationerne var inspireret af de kvindemarcher, der blev holdt lige efter Trumps indsættelse i 2017.

Men hvor kvindemarcherne dengang tiltrak millioner af deltagere, havde coronapandemien sat en begrænsning på antallet af deltagere denne gang.

Alle, der er forbeholdne over for at deltage i demonstrationen på grund af smittefaren, er blevet opfordret til at sende sms'er til venner og familie med opfordring til at stemme ved det kommende valg.

/ritzau/AFP

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.