Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Krav om testsvar inden for et døgn er på bordet i forhandlinger

Venstre foreslår desuden at indføre stikprøvekontrol for at sikre, at coronasmittede isolerer sig.

Venstre foreslår desuden at indføre stikprøvekontrol for at sikre, at coronasmittede isolerer sig.
Inger Støjberg fortæller, at Venstre under onsdagens genåbningsforhandlinger vil stille krav om, at der skal komme svar på coronatest inden for 24 timer. Desuden skal det håndhæves, at coronasmittede skal isolere sig. (Arkivfoto)

KØBENHAVN: Når partierne i Folketinget onsdag mødes for at drøfte udskydelsen af næste fase af genåbningen, vil Venstre stille krav til regeringen om, at svar på coronatest skal være klar inden for 24 timer.

Det siger Inger Støjberg, retsordfører og næstformand i Venstre, til Berlingske og uddyber til Ritzau forud for forhandlingerne, som starter klokken 14.00 på Christiansborg.

- Det er kun ret og rimeligt, at man får svar på test inden for et døgn. Det er jo en meget stor indgriben i en liv, når man skal hjem i isolation. Så nu må myndighederne oppe sig med et hurtigere testsvar, siger hun.

I dag kan der gå op til 72 timer - altså tre døgn - fra man bliver podet for coronavirus, til testsvaret kan ses på sundhed.dk.

Inger Støjberg erkender, at hurtigere svar vil kræve flere testressourcer.

- Det vil betyde, at der skal flere ressourcer til, hvis man skal have afviklet det her noget hurtigere. Det er noget af det, vi skal diskutere med de andre partier i dag.

Desuden fortæller Inger Støjberg, at der skal gøres en større indsat for at personer, som er testet positive for coronavirus, ikke bryder deres isolation.

- Derfor bliver vi nødt til at håndhæve det og sikre os, at folk rent faktisk opholder sig i isolation. Det kan jo ske ved, at man laver stikprøvekontroller for at sikre, at folk rent faktisk er hjemme, siger hun.

- Og hvis man ikke gør det, må vi jo skride til tvangsindlæggelse, som der også er mulighed for i lovgivningen.

Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, kalder det "et temmelig dramatisk og ret vidtgående forslag".

- Vi skal sikre, at der er isolationsmuligheder for dem, der ikke har mulighed for at hjemmeisolere, siger han.

- Men derfra at gå til angreb på borgernes frihedsrettigheder, og at de skal mistænkeliggøres og have besøg af politiet, er ude af proportioner, siger han.

Forhandlingerne om næste fase af genåbningen kommer efter en tid, hvor smittet igen er begyndt at sprede sig blandt befolkningen.

Særligt kæmper Aarhus, Ringsted og Silkeborg med lokale udbrud, som myndighederne forsøger at få bugt med.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.