Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Kommentator om Messerschmidt-melding: En usædvanlig borgfred

DF-formand Kristian Thulesen Dahl har i Jyllands-Posten peget på Morten Messerschmidt som sin efterfølger.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl har i Jyllands-Posten peget på Morten Messerschmidt som sin efterfølger.
Den næste formand i Dansk Folkeparti kan hedde Morten Messerschmidt. I hvert fald peger formand Kristian Thulesen Dahl lørdag på ham som sin efterfølger. (Arkivfoto)

KØBENHAVN: Der er lørdag sluttet en usædvanlig borgfred i toppen af Dansk Folkeparti (DF), hvor partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, har peget på næstformand Morten Messerschmidt som sin efterfølger.

Da Messerschmidt blev udpeget som næstformand i starten af august, ville Thulesen Dahl ikke udpege ham som kronprins. Nu peger han dog på næstformanden som sin efterfølger i et interview med Jyllands-Posten.

Det skal være med til at lukke uroen ned i partiet. For den er der ikke er råd til hos DF, der ved det seneste folketingsvalg i 2019 mistede 21 mandater. Det mener politisk kommentator Hans Engell.

- Både Kristian Thulesen Dahl og Morten Messerschmidt er klar over, at hvis partiet skal frem, og de skal vinde noget af det tabte tilbage, så kræver det, at de to kan fremstå enige, siger Hans Engell.

Efter meldingen fra DF-formanden har Morten Messerschmidt sagt til TV2, at han er klar til at gå efter formandsposten, når den tid kommer. Og netop det, at Kristian Thulesen Dahl ikke har sat tidspunkt på sin afgang, er ifølge Hans Engell usædvanligt.

- Messerschmidt tager imod udnævnelsen, vel vidende at antallet, af kronprinser i dansk politik som aldrig nåede at blive konger, er længere end Roskilde Landevej, siger Hans Engell.

Han peger på, at der længe har været rumlen i partiet, men at borgfreden nu kommer, umiddelbart inden at en ny bog om DF-formanden baseret på anonyme kilder udkommer.

Samtidig står DF overfor et valg - kommunalvalget i 2021 - som kan blive "meget alvorligt" for partiet.

Spørgsmålet er så, hvor længe borgfreden holder. Hans Engell tror dog ikke, at Thulesen Dahls tid i formandsstolen er forbi i den nærmeste fremtid.

- Jeg tror, han vil tage det næste folketingsvalg, og hvis det bliver en tabersag, og han ikke får vendt udviklingen, så kan det godt være, at han smutter.

- Hvis han kan genvinde en fire-fem mandater, så vil det også blive betragtet som en sejr. Men jeg kan slet ikke forestille mig, han går af på nuværende tidspunkt, vurderer han.

Det næste folketingsvalg skal afholdes senest 4. juni 2023.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.