Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

København vil udlede spildevand i Øresund og får svensk kritik

Marinbiologer fra begge lande kritiserer, at store mængder københavnsk spildevand skal udledes i Øresund.

Marinbiologer fra begge lande kritiserer, at store mængder københavnsk spildevand skal udledes i Øresund.
Marinbiologer har særligt peget på, at timingen i udslippet i Øresund er dårlig, da man netop nu vil risikere voldsomme algeopblomstringer ved at tilføre så meget næringsstof til havmiljøet. (Arkivfoto).

KØBENHAVN: Ifølge TV2 Lorry vil forsyningsselskaberne Hofor og Novafos fra søndag og fem dage frem pumpe 290.000 kubikmeter spildevand ud i Øresund.

Årsagen er, at hovedspildevandsåren, hvori spildevand fra Gentofte, København og Frederiksberg løber, bliver midlertidigt lukket.

Beslutningen møder kritik i Sverige, hvor det skånske regionsråd retter skarp kritik mod de danske planer, skriver TV2 Lorry.

- Det er jo vores fælles hav. Og vi plejer at informere hinanden, når noget kommer til at påvirke det.

- Vi synes, det er for dårligt. Man kan måske forvente og acceptere udslip i tilfælde af en ulykke. Men det virker meget planlagt, siger Jonas Gustafsson, der er marinbiolog ved regionsrådet i Skåne, til SVT.

Ifølge forsyningsselskaberne Hofor og Novafos bør udledningen ikke få betydning for hverken vandkvalitet eller havmiljø. Men der er flere, der føler sig overhørt.

Både marinbiologer ved Dansk Naturfredningsforening og Øresundsakvariet har kritiseret udledningen.

De har særligt peget på, at timingen i udslippet er dårlig, da man netop nu vil risikere voldsomme algeopblomstringer ved at tilføre så meget næringsstof til havmiljøet.

Alligevel er planerne blevet godkendt af både Gentofte Kommune og Københavns Kommune.

TV2 Lorry har forgæves forsøgt at få kommentarer til sagen fra Københavns teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen (EL), og Gentoftes borgmester, Hans Toft.

Miljøminister Lea Wermelin (S) henviser til kommunerne.

Efter planen vil Hofor og Novafos i alt udlede et tons fosfor, syv tons kvælstof og cirka 80 tons COD. Det er betegnelse for organisk masse i vand - altså afføring.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.