Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Klimaminister advarer mod at tro stort EU-klimamål er sikret

Øget 2030-reduktionsmål for drivhusgasser er overordentlig positivt, mener klimaminister Dan Jørgensen.

Øget 2030-reduktionsmål for drivhusgasser er overordentlig positivt, mener klimaminister Dan Jørgensen.
- Det er overordentlig positivt, siger klimaminister Dan Jørgensen om EU-Kommissionens nye klimamål for 2030.

BRUXELLES: Klimaminister Dan Jørgensen (S) kalder EU-Kommissionens forslag om at øge 2030-målet for reduktion af drivhusgasser til mindst 55 procent for en "delsejr" og et "vigtigt skridt på vejen".

- Det er overordentlig positivt. Jeg har på vegne af Danmark i mange måneder kæmpet for, at man skal have så ambitiøst et udgangspunkt som muligt fra EU-Kommissionen, siger han.

Han advarer samtidig imod at tro, at målet nu er på plads. Forslaget skal nemlig forhandles, og Danmark tilhører en gruppe af lande i mindretal.

- Desværre er det sådan, må man sobert set sige, at det stadig er en mindretalsposition også blandt EU-landene med de mindst 55 procent, så vidt jeg lige kan gøre det op.

Ifølge ministeren er der omkring ti lande i Danmarks lejr. Det vil sige, at 17 lande aktuelt ikke er med på idéen.

EU-Parlamentet, som er medforhandler, forventes i oktober at vedtage et mål om 60 procents reduktion - blandt flere andre konkrete klimaforslag.

Den danske regering er gået efter - og går fortsat efter - at øge reduktionsmålet fra 40 procent til 55 procent i 2030. Reduktionen måles i forhold til niveauet i 1990, hvilket er FN-standard.

Venstre har kritiseret regeringen for ikke at søge et endnu højere mål. Det afviser ministeren.

- Danmark kan ikke diktere de 26 andre EU-lande noget som helst. Så hvis vi skal have indflydelse, så skal vi finde lande at alliere os med.

- Det har vi også gjort, og det tror jeg også, man i al ubeskedenhed må sige, har været medvirkende årsag til, at EU-Kommissionen er der, hvor den er i dag, siger Dan Jørgensen.

FN's klimakommissær, Frans Timmermans, vil torsdag præsentere detaljerne i forslaget.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, sagde dog i en tale onsdag, at 30 procent af genopretningsfonden efter coronapandemien på 750 milliarder euro skal tilvejebringes gennem klimaobligationer.

- Djævlen ligger som bekendt ofte i detaljen. Det vigtige for Danmark er selvfølgelig, at de penge, der bliver allokeret, også går til konkret grøn omstilling, og at de ikke i for høj grad går til at bestikke nogle lande til noget, som de måske ikke rigtig ønsker sig, siger ministeren.

Han vil afvente at høre, hvad Timmermans præsenterer senere på ugen.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.