Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Kina vil være CO2-neutral inden 2060

Kina står for omtrent en fjerdedel af verdens samlede CO2-udledning. Der er mere end USA og EU tilsammen.

Kina står for omtrent en fjerdedel af verdens samlede CO2-udledning. Der er mere end USA og EU tilsammen.
I en videotale til FN's Generalforsamling løftede Kinas præsident, Xi Jinping, tirsdag sløret for et nyt klimamål.
Kina står for omtrent en fjerdedel af verdens samlede CO2-udledning. Der er mere end USA og EU tilsammen.
People''s Republic of China President Xi Jinping speaks during the 75th annual U.N. General Assembly I en videotale til FN's Generalforsamling løftede Kinas præsident, Xi Jinping, tirsdag sløret for et nyt klimamål. United Nations/Reuters
Kina står for omtrent en fjerdedel af verdens samlede CO2-udledning. Der er mere end USA og EU tilsammen.
A coal-burning power plant can be seen behind a factory in the city of Baotou, in China''s Inner Mongolia Autonomous Region Kina er verdens største CO2-udleder og får store dele af sin energi fra afbrænding af kul. (Arkivfoto) David Gray/Reuters

BEIJING: Kina - verdens største udleder af klimaskadelig CO2 - vil skærpe sine klimamål og være CO2-neutral inden 2060.

Det siger Kinas præsident, Xi Jinping, i en videotale i forbindelse med FN's Generalforsamling.

- Kina vil skrue op for sit nationale klimabidrag ved at vedtage skærpede politikker og tiltag, lyder det fra Jinping i talen.

Samtidig opfordrer han alle lande til at jagte en "grøn genopretning af verdensøkonomien" efter coronakrisen.

Han siger, at landets udledning af CO2 skal toppe "inden 2030". Tidligere var målet, at det skulle ske "omkring 2030".

På Twitter glæder chefen for FN's Klimasekretariat, Patricia Espinosa, sig over nyheden, som hun kalder "fantastisk".

- Et stort skridt mod at begrænse udledningen og et væsentligt skridt frem i det internationale samarbejde inden for klimahandling, skriver hun.

Kina udleder mere CO2 end USA og EU tilsammen. Landet tegner sig for omkring en fjerdedel af verdens samlede udledning af CO2, der er en af de drivhusgasser, som er med til at få klodens temperaturer til at stige.

Ifølge Reuters arbejdes der i øjeblikket på en ny femårsplan i Kina. Den vil afgøre, hvor ambitiøs klimatiltagene vil være på kort sigt.

I 2015 blev størstedelen af verdens lande enige om en global klimaaftale i Paris. Her er målet at begrænse den globale opvarmning til 1,5-2 grader fra førindustrielt niveau og frem mod år 2100.

Kloden er dog allerede blevet én grad varmere, og der er 20 procents sandsynlighed for, at det vil være steget til 1,5 grader allerede i 2025.

Det vurderede FN-organisationen Verdens Meteorologiske Organisation i juli.

Aftalen er også udfordret af, at USA anført af præsident Donald Trump vil forlade den.

Allerede fra januar 2021 kan der dog være en anden mand i Det Hvide Hus, da der 3. november skal afholdes præsidentvalg i USA.

Hans modstander ved valget - Demokraternes Joe Biden - har lovet, at USA igen vil tilslutte sig aftalen, hvis han kommer til at afløse Donald Trump.

Landene i Parisaftalen har forpligtet sig til løbende at opdatere deres klimamål.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.